Háttér 
 

A közérdekű bejelentők védelme: uniós szabályzás 

Nagyobb védelmet kapnak a munkavégzés során tapasztalt törvénytelenségeket vagy kárt okozó cselekményeket bejelentők az új uniós szabályzásnak köszönhetően.

A Parlament tárgyalói és a szakminiszterekből álló Tanács között leegyeztetett új szabályokról kedden szavaz a Parlament. A megállapodás új, Uniószerte érvényes normákat állít fel a közérdekű bejelentők védelmére. Az új jogszabály állami hatóságokhoz vezető, biztonságos csatornát hoz létre a az uniós jogszabályok vállalatok, hatóságok által elkövetett megsértését jelentők számára, garanciát ad a megtorlás (például zaklatás vagy megfélemlítés) ellen, és támogatást, többek között jogi segítséget és az eljárásokkal és jóvátétellel kapcsolatos információkhoz való hozzáférést biztosít.

A közelmúlt botrányai - a Luxleakstől kezdve a Panama-papírokon át a Cambridge Analytica adatfelhasználásig - megmutatták, hogy mennyire fontosak a közérdekű bejelentőktől származó információk, és hogy az uniós jogszabályok megszegése milyen mértékben képes károsítani a közérdeket és a társadalmi jólétet.

Vita: április 15., hétfő

Szavazás: április 16., kedd

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás

Sajtótájékoztató: április 16., kedd, 15:00 óra Virginie Rozière (S&D, Franciaország) jelentéstevővel