Jelenlegi nyelv: HU - magyar  
Háttér 
 

Ilham Tohti kapja a 2019-es Szaharov-díjat 

Ilham Tohti ujgur tudós és emberi jogi aktivista szerda délben ünnepélyes keretek között kapja meg a 2019-es, a gondolat szabadságáért járó Szaharov-díjat.

A díjat azonban nem ő, hanem lánya, Jewher Ilham veszi át: Tohtit szeparatizmussal kapcsolatos vádak alapján életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Kínában. Jewher Ilham a Parlament elnökétől, David Sassolitól szerda délben, a strasbourgi ünnepélyes ülésen veszi át a díjat apja nevében.

Sassoli elnök és Jewher Ilham a díjátadás után 12:40 órától sajtótájékoztatót tart a Daphne Caruana Galizia sajtótájékoztató teremben.

Az ünnepélyes díjátadás és a sajtótájékoztató élőben követhető az EP Live és az EbS+ csatornán.

Az idei Szaharov-díj döntősei az alábbiak voltak:

  • A meggyilkolt brazil politikai és emberi jogi aktivista, Marielle Franco, az őslakos brazil vezető és környezetvédő Raoni törzsfőnök, és Claudelice Silva dos Santos brazil környezetvédő és emberi jogi aktivista, valamint a
  • The Restorers: öt kenyai diák - Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno és Ivy Akinyi -, akik a női nemiszerv-csonkítás áldozatai számára fejlesztettek ki egy alkalmazást, az i-Cut-ot.

A Szaharov-díj

A Szaharov-díj a gondolat- és véleményszabadságért Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viseli. 1988-ban alapították, és olyan embereket vagy csoportokat tüntetnek ki vele, akik az emberi és alapvető jogok védelme érdekében dolgoznak.

Ünnepélyes díjátadás: december 18., szerda

Eljárás: díjátadás

Sajtótájékoztató: december 18., szerda, 12:40-13:10 órakor, David Sassoli elnök és Jewher Ilham részvételével