Jelenlegi nyelv: HU - magyar  
Háttér 
 

Uniós csúcs: a Parlament megvitatja az eredményeket 

A képviselők szerda délelőtt vitatják meg az európai állam- és kormányfők december 12-13-i tanácsülésének eredményeit a Tanács és a Bizottság elnöke részvételével.

Az Európai Tanács célja, hogy megállapodjon az Unió hosszú távú éghajlati stratégiáról alkotott álláspontjában, amely a 2050-re elérendő klímasemlegességgel számol. A Parlamentben a csúcstalálkozó előtti napon a Bizottság rendkívüli plenáris ülésen mutatta be első ízben az európai zöld megállapodás nevű tervét.

Az uniós vezetők az Unió 2021 és 2027 közötti költségvetéséről, az Európa jövőjéről rendezett konferenciáról, és egyes külpolitikai kérdésekről is vitáznak.

Az euróövezeti csúcstalálkozó december 13-án a december 4-i eurócsoport találkozón született eredmények alapján a gazdasági és monetáris unióval kapcsolatos fejleményeket tekinti át.

Az Unió 27 tagállama december 13-án egy másik találkozón a brexitről, különösen a jövendő EU-Egyesült Királyság kapcsolatot rendező tárgyalásokról cserél eszmét az előző napi brit választások eredménye fényében.

Vita: december 18., szerda

Eljárás: a Tanács és a Bizottság felszólalása