Jelenlegi nyelv: HU - magyar  

Konferencia Európa jövőjéről: szót kapnak az európaiak az Unió megreformálásában 

A Parlament az európaiakhoz fordul Európa jövőjének alakításában.

A Parlament szerda délben a Charles Michel tanácsi, és Ursula von der Leyen bizottsági elnök részvételével zajló vitát követően szavaz az Európa jövőjéről rendezendő konferenciával kapcsolatos elképzeléseiről.

A képviselők azt szeretnék, ha a témák széles körét felölelő viták során az európaiak is szóhoz jutnának annak eldöntésében, hogy hogyan foglalkozzon az Unió a lisszaboni szerződés megkötésekor még előre nem látott problémákkal. A konferencia a tervek szerint 2020-ban kezdődik, és több körben két éven át zajlik majd.

A Parlament állásfoglalás-tervezete szerint az uniós prioritások lefektetésébe a lentről felfelé építkező, átlátható, befogadó, részvételen alapuló és kiegyensúlyozott eljárás jegyében európai, nemzeti, térségi és helyi szinten mindenféle hátterű embert és a civil társadalom képviselőit is be kell vonni. A konferencia akár a szerződések felülvizsgálatához és egy állandó állampolgári részvételi mechanizmus kialakításához is elvezethet.

A megfelelő intézményi elkötelezettség biztosítása és a konferencia végeredményeinek megvalósítása érdekében a Parlamentnek, a Tanácsnak és a Bizottságnak magas szinten kell képviseltetnie magát, fogalmaz az állásfoglalás.


Vita és szavazás: január 15., szerda