Jelenlegi nyelv: HU - magyar  

Működjön a zöld megállapodás: a képviselők a finanszírozásról vitáznak a Bizottsággal 

Az EP a zöld megállapodásról szóló döntés előtt először az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való átálláshoz szükséges jogszabályjavaslatokról vitázik a Bizottsággal kedden.

A Bizottság kedden 15 órakor mutatja be az előre beharangozott „mechanimus és alap az igazságos átmenethez" programot létrehozó jogszabályjavaslatot. Felszólalását vita követi.

A képviselők szerdán szavaznak a decemberi plenáris ülésen Ursula von der Leyen bizottsági elnök részvételével lezajlott, a zöld megállapodás egészéről folytatott vitát lezáró állásfoglalásról, amely a megállapodásra vonatkozó parlamenti álláspontot tartalmazza.

Az állásfoglalás várhatóan támogatja a 2050-re elérendő éghajlatsemlegesség célkitűzését, és megismétli a 2030-as uniós kibocsátáscsökkentési célok felülvizsgálatát sürgető parlamenti kérést. A Parlament szerint a felülvizsgálatnak még a 2020-ban Glasgowban megrendezett ENSZ-éghajlatkonferencia előtt meg kell történnie.

A Parlament már többször hangsúlyozta: az Uniónak 2030-ra 55 százalékkal csökkentenie kell kibocsátását ahhoz, hogy 2050-re elérhesse az éghajlat szemponjtából semleges állapotot. Ehhez viszont sürgősen ambíciózus hosszú távú uniós költségvetésről kell megállapodnia a 2021 és 2027 közötti időszakra. Egy ilyen büdzsének köszönhetően indulhatnak csak el az éghajlatváltozás szempontjából lényeges programok.


Vita: december 11., szerda

Szavazás: január 15., szerda

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás