Jelenlegi nyelv: HU - magyar  

Biodiverzitás megőrzése: a Parlament kötelező célok kijelölését sürgeti 

A biológiai sokféleségről tartott globális konferenciának a párizsi megállapodásban találhatókhoz hasonló, kötelező célokat kellene kitűznie, vélik várhatóan a képviselők csütörtökön.

Az ENSZ 2020-as, biodiverzitással foglalkozó COP 15 konferenciájának segítenie kell megfékezni a biológiai sokszínűség pusztulását, fogalmaz a jelentéstervezet.

A képviselők szerint Európának a folyamat élére kellene állnia például úgy, hogy 2030-ra az Unió területének 30 százalékán fenntartja a természetes állapotot, és hogy a biodiverzitás megőrzésének célját minden uniós szakpolitikában figyelembe veszi. A képviselők emellett az Unió hosszú távú költségvetésének tíz százalékát a biológiai sokféleség fokozására fordítanák.


Háttér

A Parlament következetesen kiállt a biológiai sokszínűség mellett, és többször figyelmeztetett a biodiverzitás folyamatos, soha nem látott mértékű pusztulására.

Az ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezménye 1993. december 29-én lépett életbe. Az egyezmény 2020. október 19-től november elsejéig tartó, a kínai Kunmingben megrendezett 15. konferenciáján az Európai Parlament küldöttsége is részt vesz.

A COP 15 várhatóan egy olyan  globális biodiverzitási keretegyezményt fogad el, amely a következő évtizedre és az azutánra is világszerte alapvetően meghatározza a biológiai sokszínűség fennmaradását.

Vita: január 15., szerda

Szavazás: január 16., csütörtök

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás