Jelenlegi nyelv: HU - magyar  

Brexit: a Parlament az uniós és brit állampolgárok jogaira figyelmeztet 

Mi lesz az uniós és a brit állampolgárok jogaival a brexit után? A képviselők szerdán állásfoglalásban adnak hangot aggodalmuknak.

A Parlament kiemeli, hogy a Nagy Britanniában élő uniós, és az Unióban élő brit állampolgárok jogait illetően a kilépési megállapodás tisztességes és kiegyensúlyozott szabályokat tartalmaz az átmeneti időszak idejére és az azt követő időszakra. Azonban az érintettek, családtagjaik és a társadalombiztosítási jogaik szempontjából kulcsfontosságú a megállapodás teljeskörű végrehajtása, vélik a képviselők.

Az állásfoglalás-tervezet konkrétan a brit kormány letelepedési rendszere által felvetett kérdésekre utal. Az Unió 27 tagállamának területén élő brit állampolgárokkal kapcsolatban ugyanakkor következetességre és nagylelkűségre kéri a tagállamokat.


Háttér

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között megkötött kilépési megállapodás életbe lépéséhez a Parlamentnek a leadott szavaztok egyszerű többségével jóvá kell hagynia a megállapodást (az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke (2) bekezdésének értelmében). A Parlament a brit ratifikációs eljárás lezárultát követően szavaz a kilépési megállapodásról.


Vita: január 14., kedd

Szavazás: január 15., szerda

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás