Jelenlegi nyelv: HU - magyar  

Lakhatás: sürgősen foglalkozni kell az európai hajléktalan-kérdéssel 

A képviselők sürgetik az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy a hajléktalanságot tekintsék kiemelten fontos, azonnal kezelendő problémának.

A képviselők egy hétfői vita során várhatóan felszólítják a Bizottságot és a tagállamokat, hogy a téli halálesetek miatt sürgősen lépjenek fel a hajléktalanság problémájának megoldása érdekében, és térképezzék fel, hogy hogyan biztosíthatnak megfizethető lakhatást azoknak, akik máshogy nem jutnak fedélhez.

A Parlament már több alkalommal felkérte a Bizottságot, hogy foglalkozzon az egyre terjedő problémával. A Parlament többek között a szociális jogok európai pillérének 19. alapelvére hivatkozott, amely szerint „(a) rászorulók számára hozzáférést kell biztosítani jó minőségű szociális lakásokhoz vagy lakhatási támogatáshoz".

2019-ben az Európai Unióban becslések szerint 700 ezren éltek hajléktalanként. A fedél nélkül élők száma Finnország kivételével mindenhol emelkedik: ott 45 százalékkal kevesebben lettek a hajléktalanok. Lettországban ezzel szemben 2009 és 2017 között 389 százalékkal, Írországban 2014 és 2018 között pedig 203 százalékkal nőtt az otthontalanok száma. Az elégtelen lakhatási körülmények jelentik a szegénység és a társadalmi kirekesztettség egyik kiváltó okát, és szoros összefüggésben állnak a munkanélküliséggel is.

A Parlament később állásfoglalásról is szavaz.

Vita: január 13., hétfő