Háttér 
 

Állítsák helyre az európai kultúra támogatását, kérik a képviselők 

A képviselők egy csütörtökön szavazásra bocsátandó állásfoglalásban támogatást kérnek a koronavírus-járványban komoly károkat szenvedett európai kulturális szektor helyreállítására.

A július 10-i plenáris vitát lezáró állásfoglalás felhívja a figyelmet arra, hogy az uniós helyreállítási terv nem különített el forrásokat kifejezetten az európai kreatív és kulturális ágazat számára, és hogy a 2021-2027 közötti hosszú távú költségvetésre vonatkozó javaslatban a Kreatív Európa programra elkülönített összegek igen alacsonyak.


Háttér


Az állami támogatások a koronavírus-járványra adott válaszlépésként rugalmasabbá vált szabályzása és a Következő Nemzedék EU helyreállítási program nagyobb mozgásteret adott a tagállamoknak saját kulturális intézményeik és alkotóik támogatására. Azonban az ágazat nem kapott külön európai forrást.


A tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanács legutóbbi javaslata 1,64 milliárd euróval megvágta a hosszú távú költségvetésben a Kreatív Európa programra szánt összeget, csalódást keltve mind az ágazatban, mind az Európai Parlamentben, amely 2,8 milliárd eurót szánna az európai kultúrára.

Vita: július 10.

Szavazás: szeptember 17., csütörtök

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás