Háttér 
 

A jövőbeli gyógyszerhiány megelőzésére tesz javaslatot a Ház 

A Parlament többek között egy európai ügyeletes gyógyszertár ötletét is tartalmazó javaslatcsomagról szavaz csütörtökön.

A képviselők javaslatai az Unióban tapasztalható gyógyszerhiány kiváltóokaival foglalkoznak. A problémát a koronavírus-járvány súlyosbította, Európa-szerte negatívan befolyásolva a betegek állapotát, biztonságát és kezelésük folytonosságát.


Az Európai Unióban jelenleg forgalmazott gyógyszerek 40 százaléka nem uniós országból származik, az aktív hatóanyagok 60-80 százalékát pedig Indiában és Kínában gyártják, jegyzi meg az állásfoglalás-tervezet.

A képviselők azt kérik a Bizottságtól, hogy a hamarosan megjelenő új gyógyszerstratégia keretében az a biztonságos gyógyszerek megfizethető árú európai elérhetőségével és az európai gyógyszergyártás újraindításával is foglalkozzon.

A képviselők várhatóan arra is felszólítják a Bizottságot, hogy a RescEU-mechanizmus mintjárára hozza létre a stratégiai fontosságú gyógyszerek európai vésztartalékát. A tartalék „európai ügyeletes gyógyszertárként" működne akkor, ha egy-egy tagállamban gyógyszerhiány lép fel.

Szavazás: szeptember 17., csütörtök

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás