Háttér 
 

Lengyel jogállamiság és alapvető jogok: fokozódik az aggodalom a Parlmentben 

A képviselők növekvő aggodalommal figyelik a lengyelországi demokrácia erózióját, és a Tanácstól és a Bizottságtól az országban élők alapjogainak védelmét várják.

A plenáris egy hétfői vitát követően csütörtökön szavaz a Lengyelország ellen folyamatban lévő 7. cikk szerinti eljárásról szóló időközi jelentésről. Az állampolgári jogi szakbizottságban előkészített indítvány „egyértelmű[en]" bizonyítható jogsértésekről, többek között az igazságszolgáltatás szabadságát, a jogalkotási és a választási rendszer működését, és az alapvető jogokat veszélyeztető lépésekről számol be.

A képviselők szerint a helyzett romlott azóta, hogy 2017 decemberében az Európai Bizottság elindította a 7. cikk 1. bekezdése szerinti eljárást , ezért arra kérik a Tanácsot, hogy foglalkozzon az üggyel és „tegyen végre lépéseket".

Az LGBTI-kisebbséghez tartozók hátrányos megkülönböztetése

A képviselők vizsgálják a lengyelországi LGBTI-kisebbségbe tartozók helyzetét is, akik egyre gyakrabban találják magukat a bűnbak szerepében azt követően, hogy több önkormányzat, régió és megye „LGBTI-mentes övezetnek" deklarálta magát. A képviselők várhatóan megkérdezik a Bizottságot arról, hogy a közelmúlt vonatkozó jogi döntéseinek tükrében vajon ezek a hivatalos hatóságok által tett kijelentések nem jelentenek-e foglalkoztatás terén történő megkülönböztetést.

Az Európai Alapjogi Ügynökség szerint Lengyelországban egyre nagyobb az intolerancia és erőszakaz LGBTI-kisebbséggel szemben. Az országban ugyanakkor a túlnyomó többség úgy véli: a kormány nem biztosít elegendő védelmet a közösség számára azzal, hogy nem törekszik az előítéletek és az intoleranca felszámolására.

Vita: szeptember 14., hétfő

Szavazás: szeptember 17., csütörtök

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás (Lengyelország), szóbeli választ igénylő kérdés a Bizottsághoz, állásfoglalás nélkül