Háttér 
 

A Parlament az uniós agrárpolitika jövőjéről szavaz 

A képviselők az agrárpolitika fenntarthatóbbá, ellenállóbbá és rugalmasabbá tételéről vitáznak kedden és szavaznak a hét folyamán.

A képviselők várhatóan támogatják az agrárpolitika irányváltását, amelynek célja, hogy a közös mezőgazdaságpolitikát (KAP) jobban az egyes tagállamok igényeihez szabják. Az egyes kormányoknak stratégiai tervben kellene megfogalmazni, hogy az uniós célokat hogyan szándékoznak helyben megvalósítani. A Bizottság pedig nem pusztán az uniós szabályoknak való megfelelést, hanem a célok megvalósultát is ellenőrizné.


A KAP-reform részeként a gazdálkodóknak ezentúl a közvetlen támogatásokért cserébe kötelezően környezetbarát és az éghajlatváltozás szempontjából kedvező módszereket kell alkalmazniuk. Többlettámogatás jár azoknak, akik önkéntesen más zöld eljárást is használnak. A képviselők szavaznak a nagy gazdaságoknak járó kifizetések csökkentéséről és azok átirányításáról kisebb gazdálkodásokba és fiatal gazdálkodók számára. A szavazásra bocsátandó témák között az ellenőrzésre vonatkozó szabályok egyszerűsítése is szerepel.


A parlamenti döntést követően a képviselők készen állnak a KAP reformájól szóló tárgyalások elkezdésére a tagállami szakminisztereket tömörítő Tanáccsal.


Háttér


Az Unió 1962-ben elindított mezőgazdasági politikáját legutoljára 2013-ban vizsgálták felül.


A jelenlegi KAP-szabályok 2020. december 31-én járnak le. A KAP-reform lezárultáig és az új szabályok parlamenti és tanácsi elfogadásáig átmeneti szabályok alapján működhet az ágazat.


A KAP költségei a 2020-as uniós költségvetés 34,5 százalékát (58,2 milliárd eurót) teszik ki. A KAP költségvetésének kb. 70 százalékát hat-hétmillió uniós gazdaság támogatására költik.

Vita: október 20., kedd

Szavazás: október 20., kedd - október 23., péntek

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás (együttdöntés)