Háttér 
 

Digitális szolgáltatások: a Parlament meghatározza a fő célkitűzéseit 

A digitális szolgálatások, így a techóriások által üzemeltetett platformok és az online piacterek szabályozásáról vitázik a Parlament hétfőn és szavaz kedden.

Az Európai Unió a digitális szolgáltatásokról szóló, most készülő jogszabályban egyrészt uniós szinten szabályozná a digitális gazdaságot, másrészt viszont az adatvédelmi törvényhez hasonló módon nemzetközi szinten is szeretné meghatározni a digitális gazdaságban alkalmazandó normákat.


A Parlament Belső piac és fogyasztóvédelmi, illetve a Jogi ügyi szakbizottsága két külön jogalkotási kezdeményezésben szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy az év végén beterjesztendő, a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomagban javasoljon megoldást a digitális környezetben tapasztalható problémákra.

Mindkét szakbizottság kötelezően alkalmazandó „értesítési-cselekvési" eljárást kér az online található illegális tartalmak kezelésére. A Belső piaci szakbizottság képviselői jogszabályban köteleznék az online piactereket az átlátható működésre és a vásárlók tájékoztatására például azzal kapcsolatban, ha egy termék nem biztonságos. A képviselők emellett szigorúbb online fogyasztóvédelmi szabályokat és hatékonyabb felügyeletet és fogyasztói érdekérvényesítést várnak a jogszabálytól. Külön szabályzásra van szükség a nagy internetplatformok okozta piactorzulás kiküszöbölésére, és nem csupán a torzulás miatti kár megtérítésére, teszik hozzá a képviselők.

A Jogi ügyek szakbizottsága egyértelmű jogszabályokat kér a a techóriások által üzemeltetett platformokra vonatkozóan, a felhasználók személyes adatainak védelmére pedig garanciákat vár, például bírósági jogorvoslathoz való hozzáférés és az álhírekhez hasonló káros taratlmakra vonatkozó szigorú szabályzás formájában. A képviselők nagyobb szerepet adnának a felhasználónak annak eldöntésében, hogy mit szeretnének online látni (azaz például elutasíthassák a kifejezetten a számukra összeállított tartalmakat), és kevesebb erőszakosan célzott hirdetést, átláthatóbb adatgyűjtést, és egy európai, bírságok kiszabására is felhatalmazott felügyeleti szervet szeretnének.

Az Állampolgári jogi szakbizottság által ugyanebben a témában benyújtott harmadik, nem jogalkotási állásfoglalás alapjogi kérdésekkel foglalkozik, és a tartalmak „alapos, arányos és megkülönböztetés-mentes" eltávolítását kéri a szólás- és az információszabadság, valamint a magánélet és az adatok védelme érdekében. A képviselők arra is rámutatnak, hogy az emberi gyengeségeket kihasználó üzenetek alkalmazása éppúgy probléma, mint a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció terjesztése. Ezért a képviselők az online platformok bevételszerzési irányelveinek átláthatóságát kérik.

Vita: október 19., hétfő

Szavazás: október 20., kedd, eredménybejelentés: október 21., szerdán

Eljárás: jogalkotási kezdeményezésről szóló jelentés (a Belső piaci és a Jogi bizottsági jelentések esetében, EP Eljárási szabályzat 47. cikk) és nem jogalkotási jelentés (az Állampolgári jogi bizottság jelentése)