Háttér 
 

A mesterséges intelligencia szabályozása: a Parlament bemutatja elképzelését 

A Parlament hétfőn arról vitázik, hogyan célszerű szabályozni a mesterséges intelligencia fejlesztését.

A Ház hétfőn két jogalkotási kezdeményezésről, kedden pedig egy másik állásfoglalásról szavaz azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne a legjobban szabályozni a mesterséges intelligencia fejlesztését úgy, hogy az fokozza az innovációt, tiszteletben tartsa az etikai normákat és fenntartsa a technológiába vetett bizalmat.


A Parlament az elsők között fogalmazza meg ajánlásait ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban, így az Európai Unió éllovas lehet a mesterséges intelligenciával összefüggő etikai, felelősségi és szellemi tulajdonjogi kérdések tisztázása, és a mesterséges intelligencia fejlesztése terén. A Bizottság várhatóan 2021. elején terjeszti be jogszabályjavaslatát.


Az etikai kérdésekkel foglalkozó jogalkotási kezdeményezésről szóló jelentés szerint a jövőbeli jogszabályoknak többek között az alábbi alapelvekre kell figyelemmel lenniük: a mesterséges intelligencia maradjon emberközpontú és ember által létrehozott; legyen biztonságos, átlátható és számon kérhető; legyenek biztosítékok az előítélet- és megkülönböztetés-mentesség garantálására; legyen mód jogorvoslatra; valamint a fejlesztés a társadalmi és környezetvédelmi felelősségvállalás és az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett történjen.


A polgári jogi felelősségvállalással foglalkozó jogalkotási kezdeményezésről szóló jelentésben a képviselők a jövő felé forduló szabályzási mechanizmust javasolnak, amely egyértelműsítené a nagy kockázatú mesterséges intelligenciát alkalmazók felelősségét károkozás esetén. A szabályoknak az élet, az egészség, a testi épség, és a tulajdon védelmére kellene kiterjedniük, és a  „bizonyítható gazdasági veszteség" okozása esetén jelentős nem anyagi természetű kár megtérítését is tartalmazniuk kell.


A harmadik szöveg jól működő szellemi tulajdonjogi rendszert és az uniós szabadalmi szabályok betartatását kéri. A jelentésben a képviselők olyan kérdésekkel foglalkoznak a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott vagy az által generált végtermékek esetében, mint a jogi személyiség, a szerzői jog, és az üzletii titok.

Vita: október 19., hétfő

Szavazás: október 20., kedd, eredménybejelentés: október 21., szerda

Eljárás: jogalkotási kezdeményezési jelentés (etika és polgári jogi felelősség) és nem jogalkotási jelentés (szellemi tulajdonjogok)