Háttér 
 

A Parlament az európai piacra kerülő termékek miatti globális erdőirtás ellen 

A képviselők várhatóan köteleznék a vállalatokat, hogy győződjenek meg arról, hogy az általuk piacra dobott termékek gyártása során nem pusztitottak ki erdőket.

Jelenleg nincsen olyan uniós szabály, amely megtiltaná azon termékek európai árusítását, amelyek gyártása világszerte az erdők irtását eredményezi. Ezért a fogyasztók nem tudják, hogy az általuk megvásárolt termékek máshol erdőirtáshoz vezettek.


Az uniós fogyasztás a világ erdőirtásának közel 10 százalékáért felelős, elsősorban olyan termékek miatt, mint a pálmaolaj, a hús, a szója, a kakaó, az eukaliptusz, a kukorica, a faanyag, a bőr és a gumi.


A képviselők várhatóan rámutatnak, hogy az önkéntes kezdeményezések nem vezettek sikerre a globális erdőirtás megállításában. Ezért felszólíthatják a Bizottságot, hogy az javasoljon kötelező érvényű szabályzást az európai igények kielégítésére végzett erdőirtás ellen.


Az állásfoglalás-tervezet szerint az áruk nyomonkövethetőségének és a kellő gondosság elvének megfelelő kötelezettségeknek kellene az új uniós eljárás alapjául szolgálni, vagyis a vállalatoknak meg kell győződniük arról, hogy olyan termékeket dobnak piacra az Unióban, amelyek legyártása máshol nem vezet erdőirtáshoz. Az erdők és ökoszisztémák létét fenyegető gyártási eljárással az uniós piacra kerülő termékek forgalmazóinak büntetéssel kellene számolniiuk.


Háttér


1990 óta 1,3 millió négyzetkilométernyi, azaz dél-Afrikánál is nagyobb területnyi erdőt pusztított ki az ember. Az erdőirtás megállítása a biológiai sokszínűség megőrzésének, a szénelnyelésnek és egyes helyi közösségek fennmaradásának a kulcsa.

Vita: október 21., szerda

Szavazás: október 22., csütörtök

Eljárás: jogalkotási kezdeményezés