Háttér 
 

Rendőri erőszak a tagállamokban: vita 

A képviselők várhatóan a túlzott vagy nem igazolhatóan alkalmazott rendőri erőszak példáit említve az elkövetők megbüntetését kérik a keddi vitán.

A vita során Jozef Chovanec esete is felmerülhet. A 38 éves szlovák férfi azután vesztette életét, hogy 2018 februárjában őrizetbe vették a belgiumi charleroi repülőtéren.


2020 júniusában, egy, a George Floyd amerikai meggyilkolása, és a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen világszerte megszervezett békés tüntetéseket követően elfogadott állásfoglalásban a képviselők kiemelték, hogy a bűnüldözési hatóságok erőszakos fellépésének mindig törvényesnek, arányosnak és szükségesnek kell lennie, és erőszak csak végső esetben alkalmazható. A tömegek ellen alkalmazott túlzott erőszak ellentmond az arányosság követelményének, jelentették ki. A képviselők a rasszon és etnikumon alapuló profilalkotás felszámolását és a rendőri szervekben dolgozók nagyobb sokszínűségét kérték. A rendőröknek hatékonyabb képzéseken kellene elsajátítatni a megkülönböztetésmentes és rasszizmusmentes eljárásrendet, fogalmaztak a képvislelők.


Vita: október 20., kedd

Eljárás: vita állásfoglalás nélkül