Háttér 
 

A Parlament várhatóan jóváhagyja a járvány hatásainak enyhítését szolgáló Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt  

A Parlament kedden vitázik és szavaz a Helyreállítási és Rezilenciaépítési Eszközről, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a tagállamoknak a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésében.

A járvány gazdasági és társadalmi következményeinek csökkentését célzó nemzeti intézkedéseknek 672,5 milliárd eurós pénzügyi hátteret biztosító Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz a legnagyobb része az Unió helyreállítási csomagjának. Az eszköz létrehozásáról szóló jogszabályról 2020 decemberében állapodott meg egymással a Parlament és a tagállamok képviselőit tartalmazó Tanács.


Azok a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítő tervek jutnak uniós támogatáshoz, amelyek az Unió kiemelt szakpolitikai céljaira - a zöld átmenetre és a biológiai sokféleségre, a ditiális átalakulásra, a gazdasági kohézióra és a versenyképességre, a társadalmi és területi kohézióra - fókuszálnak. Emellett további forrásokat szánnak olyan programokra, amelyek a válságra adandó intézményi válasszal  és a válságra való felkészültséggel, illetve a gyerekekkel és fiatalokkal, így oktatással és készségekkel foglakoznak.


A forrás a 2020 februárja óta már elindult, vagy a későbbiekben induló, a koronavírus gazdasági és társadalmi következményeit kezelő prokejteket finanszíroz.


Vita és szavazás: február 9., kedd

A szavazás eredményének bejelentése: február 10., szerda

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás, megállapodás első olvasatban