Háttér 
 

A képviselők a belaruszi nukleáris erőmű működésének felfüggesztését kérik 

A képviselők a belaruszi osztroveci nukleáris erőmű biztonságával kapcsolatban várhatóan komoly kétségeiknek adnak hangot egy csütörtöki vita és szavazás során.

Az állásfoglalás-tervezet számos kétséget felvet az osztraveci nukleáris erőmű sietős üzembe helyezésével, illetve a reaktor gyakori vészleállásairól és a meghibásodásokról szóló hivatalos tájékoztatás és az átláthatóság hiányával kapcsolatban.


Az erőmű a biztonságosságával kapcsolatos fenntartások ellenére 2020. november 3-án anélkül kezdte el az áramtermelést, hogy teljes egészében végrehajtotta volna egy 2018-as uniós konzultatív szakértői vizsgálat és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség javaslatait, mondják a képviselők.


Háttér


Az orosz Rosatom által épített osztroveci nukleáris erőmű 50 kim-re található a litván fővárostól, Vilniustól, és Lengyelországhoz, Lettországhoz és Észtországhoz is közel van.


Az Unió és Belarusz között november 3-án, az osztroveci erőmű hálózatra csatlakoztatásakor szakadt meg az áramkereskedelem azt követően, hogy a balti államok 2020 augusztusában közös határozatot hoztak arról, hogy az erőmű indulásakor megszakítják az energiakereskedelmet Belarusszal.


Vita és szavazás: február 11., csütörtök

Eljárás: szóbeli választ igénylő kérdés a Bizottsághoz