Háttér 
 

A Parlament az abortusz lengyelországi de facto betiltásáról vitázik  

A képviselők egy kedd reggeli vitában várhatóan elítélik a lengyelországi abortuszjogok felszámolását azt követően, hogy hatályba lépett a lengyel alkotmánybíróság döntése.

A képviselők várhatóan az alapvető jogok, a jogállamiság és az Unió alapértékei elleni támadásnak minősítik, és elítélik majd a rendkívül szigorú törvényt, amely gyakorlatilag betiltja a művi terhességmegszakítást Lengyelországban. Egyetlen uniós országban sem lehet alkotmányellenesnek nevezni és büntetéssel sújtani a nők saját terhességükkel kapcsolatos döntését, tehetik hozzá. A képviselők várhatóan támogatásukról és szolidaritásukról biztosítják a törvény ellen tiltakozó tüntetőket, és elítélik a békés tüntetők ellen alkalmazott aránytalan mértékű erőszakot.


Háttér


A lengyel alkotmánybíróság 2020 októberében az alkotmánnyal „összeegyeztethetetlennek" nevezte, és súlyos magzati rendellenesség esetén is törvényen kívül helyezte az abortuszt. Ez a döntés lépett életbe január 27-én, és gyakorlatilag minden abortuszt betilt azokon az eseteken kívül, ha az anya élete veszélyben van, vagy ha a magzat vérfertőzés vagy erőszak eredményeképpen jött létre.


Vita: február 9., kedd

Eljárás: a Tanács és a Bizottság felszólalása, állásfoglalás nélkül