Háttér 
 

Közösségi média: hogyan lehet egyensúlyba hozni a demokratikus ellenőrzést és az alapvető jogokat? 

A képviselők szerdán a közösségi média, a politika és a szólásszabadság összefüggéseiről vitáznak a közelmúlt egyesült államokbeli és európai eseményei kapcsán.

A képviselők a Tanács és a Bizottság képviselőivel folytatott vita során áttekintik, hogy hogyan kerülhetők el csapdák a politika digitális térbe vonulása idején, azaz hogyan védhetjük meg a demokráciát a hamisinformáció-áratattól és az uszítástól úgy, hogy közben nem csorbul a politikai szólásszabadság és nem sérül a technológiai újító szellem. A képviselők az egyesült államokbeli eseményeket, többek között a Capitolium ostromát és Donald Trump volt elnök közösségimédia-fiókjainak a felfüggesztését követően várhatóan az alapvető jogok gyengüléséről, az európai médiaszabadság állapotáról, és a kül- és belföldi szereplők által terjesztett álinformáció-kampányokról beszélnek majd.


Háttér


A szerdai vita hátterét az adja, hogy az Unióban a témában jelenleg számos jogalkotási és szakpolitikai folyamat zajlik többek között az európai demokráciáról szóló cselekvési terv, a digitális szolgáltatási törvény és a digitális piacokról szóló jogszabály keretében.


Vita: február 10., szerda

Eljárás: a Tanács és a Bizottság felszólalása vitáva és állásfoglalással