Háttér 
 

Emberkereskedelem: szigorúbb intézkedések kellenek a nők, a gyerekek és a migránsok védelmére 

Tegyen többet az EU az emberkereskedelem felszámolása ellen, és sürgesse, hogy büntetendő tétel legyen az áldozatok szexuális kizsákmányolása és a szexuális szolgáltatások kérése.

Az Állampolgári Jogi és az Esélyegyenlőségi Bizottság közös jelentéséről szerdán vitázik és kedden szavaz a Ház (az eredményt szerda reggel jelentik be). A jelentés szerint nagyobb védelmet kell biztosítani az emberkereskedők áldozatául esett nőknek és gyermekeknek, a menedékkérőknek, menekülteknek és migránsoknak.


A képviselők a 2011-es emberkereskedelem elleni irányelv értékelése során a szexuális kizsákmányolásra koncentráltak. Ennek eredményeképpen az irányelv módosítására kérik a Bizottságot annak érdekében, hogy a tagállamok minősítsék konkrétan büntetőjogi tétellé azt, ha az emberkereskedelem áldozatait tudatosan szexuális szolgáltatás nyújtására kényszerítik.


A tervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány kitörte óta nagy mértékben romlott az emberkereskedőknek áldozatul esettek helyzete. A képviselők azt is vizsgálták, milyen szerepe lehet az internetnek, a közösségi médiáknak és az új technológiáknak az emberkereskedelem elősegítésében illetve megelőzésében.


Vita: február 8., hétfő

Szavazás: február 9., kedd

A szavazás eredményének bejelentése: február 10., szerda reggel

Eljárás: saját kezdeményezésű jelentés