Háttér 
 

Körkörös gazdaság: a képviselők szigorúbb fogyasztási és újrafeldolgozási szabályzást várnak 

Az EP arról vitázik és szavaz, hogy milyen elvek mentén kell alakítani a szakpolitikákat ahhoz, hogy 2050-re karbonsemleges, fenntartható, és teljesen körkörös gazdaság működjön az EU-ban.

A Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságban január 27-én elfogadott jelentésről szóló vita hétfőn, a szavazás pedig kedden lesz. Az eredményt szerda reggel jelentik be.


A képviselők hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi  „kinyer-legyárt-ártalmatlanít" lineáris folyamaton alapuló gazdaságot körkörössé kell alakítani. Az Unió piacán megjelenő összes termékkategória teljes életútját lefedő, 2030-ra kötelezően teljesítendő célok kijelölését kérik annak biztosítására, hogy csökkenjen az anyagok felhasználásának és fogyasztásának lábnyoma. Emellett olyan termék- és/vagy ágazatspecifikus kötelező célok meghatározását is kérik a Bizottságtól, amelyek az újrafeldolgozás mértékét határoznák meg. A legfontosabb javaslatok itt olvashatók (angolul).


Háttér


A Bizottság 2020 márciusában új tervet fogadott el a tisztább és versenyképesebb Európát szolgáló, körforgásos gazdaságra vonatkozóan. A környezetvédelmi bizottság októberben vitatta meg a kérdést.


A termékek környezeti hatásának akár 80 százaléka már a tervezőasztalon eldől. A globális gazdaság anyagigénye a következő 40 év alatt várhatóan megduplázódik, ugyanakkor az éves hulladéktermelés az előrejelzések szerint 2050-re 70 százalékkal nő. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának a felét, a biológiai sokszínűség elvesztésánek és a vízhiánynak pedig 90 százalékát az alapanyagok kitermelése és feldolgozása okozza.


Vita: február 8., hétfő

Szavazás: február 9., kedd

A szavazás eredményének bejelentése: február 10., szerda reggel

Eljárás: saját kezdeményezésű jelentés