Háttér 
 

Női jogok: messze még az egyenjogúság 

A képviselők áttekintik, mire jutott a világ az elmúlt 25 évben a női jogok terén és milyen feladatok maradnak, miközben a koronavírus-járvány csak súlyosbítja az egyenlőtlenségeket.

A képviselők a pekingi nyilatkozat és cselekvési platform elfogadása után több mint negyed évszázaddal felmérik, hogy mit sikerült elérni, és leginkább: milyen további feladatok maradnak a nők jogainak és a nemi esélyegyenlőségnek a biztosítása érdekében.


Várhatóan érintik, hogy a nők világszerte és Európában is továbbra is erőszakkal, gazdasági egyenlőtlenséggel, a döntéshozó szervekben a képviselet hiányával, és az alapvető jogaik elleni támadásokkal néznek szembe - különösen érvényes ez egyes uniós országokra. A képviselők azt is kiemelhetik, hogy a koronavírus-járvány súlyosbítja a meglévő nemi esélyegyenlőtlenséget.


A vita szerdán, az azt lezáró állásfoglalásról szóló szavazás pedig csütörtökön lesz.


Háttér


A nők és a férfiak egyenjogúságának alapelveit egységbe foglaló pekingi nyilatkozatot 1995. szeptember 15-én fogadta el az ENSZ 4. női világkonferenciája. A cselekvési platform egyes területeken (gazdaság, oktatás, egészség, erőszak, döntéshozatal, stb.) kért stratégiai lépéseket.


Vita: február 10., szerda

Szavazás és a szavazás eredményének bejelentése: február 11., csütörtök

Eljárás: a Tanács és a Bizottság felszólalása állásfoglalással