Háttér 
 

Egészségügy: a Parlament várhatóan elfogadja az Unió új egészségügyi programját 

A képviselők döntenek az 5,1 milliárd eurós egészségügyi programról, amelynek célja, hogy az EU egészségügyi rendszerei 2021 és 2027 között jobban felkészülhessenek a jövőbeli veszélyekre.

A keddi vitát követően a Parlament szavaz a Tanáccsal 2020. december 14-én kötött ideiglenes megállapodásról; a szavazás eredményét aznap 19 órakor jelentik be. A kompromisszum értelmében az egészségügyi cselekvési terv olyan területeken járul hozzá a tagállami kiadásokhoz, ahol az uniós szintű közbenjárás egyértelműen hasznos: a határon átnyúló egészségügyi veszélyek kezelésében, gyógyszerek és orvosi eszközök elérhetőségének, hozzáférhetőségének és megfizethetőségének megteremtésében, és az európai egészségügyi adattér létrehozásában. A részletek itt olvashatók (angolul).

Háttér

2020 májusában a koronavírus-járványra válaszul a Bizottság a 2021-2027 közötti időszakra új, önálló egészségügyi cselekvési tervvel (az „EU az egészségügyért" programmal) állt elő. A program segít a tagállamoknak jobban felkészülni a határokon átnyúló veszélyekre és ellenállóbbá tenni a nemzeti egészségügyi rendszereiket. Az Unió így nem csupán a következő járvánnyal, hanem az idősödő népesség és az egészségi egyenlőtlenségek jelentette problémával is felkészültebben nézhet majd szembe.

Vita, szavazás és a szavazás eredményeinek bejelentése: március 9., kedd

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás