Háttér 
 

Legyen nagyobb hangsúly a szociálpolitikán a járvány utáni helyreállítási tervekben, kérik a képviselők 

Az EP az idei uniós gazdaságpolitikai egyeztetés prioritásairól vitázik és szavaz, kiemelve a szociálpolitika és a strukturális reformok szerepét a helyreállításban.

A szerda reggel megvitatandó és csütörtökön szavazásra bocsátandó fenntartható növekedésről szóló stratégia szorosan kapcsolódik az új helyreállítási és ellenállóképességi eszközhöz, amely a járványt követő uniós talpraállást segíti. A képviselők várhatóan hangsúlyozzák, hogy a nemzeti reformterveknek olyan szociálpolitikai célokra kellene fókuszálniuk, mint a foglalkoztatás, az oktatás, a készségfejlesztés és az egészség. A célkitűzések megvalósultának nyomon követését a szociális fejlődést mérő indikátoroknak kellene segítenie. A képviselők várhatóan azt is kiemelik, hogy a nemzeti helyreállítási tervek vizsgálatakor figyelembe kell venni az országspecifikus gazdasági ajánlásokat.


A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság nyomán a képviselők várhatóan kiemelik, hogy a tagállamok gazdaságpolitikájának éves összehangolását jelentő európai szemeszter-folyamatnak idén tekintettel kell lennie a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz indulására. A képviselők hangsúlyozni fogják, hogy a válság elmúltakor a folyamatnak ismét kulcsszerepet kell betöltenie az Unió költségvetési, gazdasági, szociális és foglalkoztatáspolitikájának, illetve  a zöld és a digitális átmenethez hozzájáruló projektek összehangolásában.


Vita: március 10., szerda

Szavazás és az eredmények bejelentése: március 11., csütörtök

Eljárás: saját kezdeményezésű jelentések