Háttér 
 

Összekapcsolódó Európa: lendületet kapnak az infrastruktúra projektek 

Az EP várhatóan jóváhagyja a transzeurópai közlekedési hálózatra vonatkozó terveket és egy 30 milliárd eurós büdzsét, amelyből közlekedési, digitális és energia projektek valósulnak meg.

A Parlament és a tagállami szakminisztereket tömörítő Tanács között idén márciusban született megállapodás az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközről, amely 2021 és 2027 között 30 milliárd eurós kasszából gazdálkodhat. A program közlekedési, energiával kapcsolatos és digitális projekteket finanszíroz, és biztosítja, hogy 2030-ig megvalósuljanak olyan, Európa egésze számára kulcsfontosságú tervek, mint a Rail Baltica, amely vasúti folyosót hoz létre a három balti tagállam között, az alternatív üzemanyagok használatát segítő töltőállomás-hálózat kiépítése, vagy a fontos közlekedési útvonalak 5G-lefedettségének biztosítása.

A képviselők egy másik, a Parlament és a tagállamok közötti megállapodást is várhatóan jóváhagynak, ez a transzeurópai közlekedési hálózatokra vonatkozó szabályokról szól. A megállapodásnak köszönhetően egyszerűsödnek a projektek engedélyezési eljárásai. A tagállamoknak kapcsolattartó pontot kell kijelölni minden projektgazda számára, és biztosítani kell, hogy a projekthez szükséges engedély kiadása négy évnél nem teljen hosszabb időbe.

A vitára kedd reggel, a szavazásra a nap folyamán kerül sor, a szavazás eredményét szerda reggel jelentik be.


Vita és szavazás: július 6., kedd

A szavazás eredményének bejelentése: július 7., szerda

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás, megállapodás második olvasatban