Csoportos és egyéni látogatások az Európai Parlamentben 

Az Európai Parlament meglátogatása egyedülálló lehetőség arra, hogy a polgárok megismerjék az uniós parlamenti demokrácia működését és azt, hogy az Európai Parlament által hozott döntések hogyan befolyásolják mindennapi életüket. A Parlament számos lehetőséget kínál a látogatóknak arra, hogy megismerjék az intézmény és az Európai Unió munkáját, történelmét és működését. Az Európai Parlament több helyszínen, parlamenti látogatóközpontban és múzeumban fogad számos látogatót.

A látogatók számára kínált tájékoztatás sokszínű, célcsoportokra és egyéni látogatókra bontott.

Az EU-ból és azon kívülről évente mintegy félmillió látogató jut el az Európai Parlament brüsszeli és strasbourgi plenáris üléstermébe (Hemicycle). E látogatók közül sokan egy – akár európai parlamenti képviselő által szervezett, akár önálló – csoport tagjaként érkeznek, de az egyéni látogatók száma is nőtt az elmúlt években. A csoportokat a Parlament személyzete fogadja, akik tájékoztatást nyújtanak az Európai Parlament munkájáról és szerepéről. A csoportok találkozhatnak európai parlamenti képviselőkkel, és ellátogathatnak az ülésterembe. Az egyéni látogatók egy 24 nyelvű interaktív multimédiás tárlatvezetővel látogathatnak el az ülésterembe, követhetik a plenáris ülést, vagy kérhetnek megbeszélést egy felszólaló parlamenti képviselővel.

Az Európai Parlament a demokratikus jogok Unión belüli gyakorlása érdekében fontosnak tartja az átláthatóságot, ezért meg kívánja könnyíteni, hogy a nyilvánosság betekinthessen munkájába, és ellátogathasson épületeibe. A látogatástól azonban sokakat visszatarthat a nagy távolság és a brüsszeli vagy strasbourgi utazás költsége, ezért a Parlament bizonyos esetekben részben fedezi a képviselők által meghívott csoportok költségeit.

Látogatás az Európai Parlamentben csoportok és egyének számára © Európai Unió, 2018 – EP  

A Brüsszelbe látogatók felkereshetik a Parlamentáriumot és az Európai Történelem Házát is, amelyek az Európai Parlament épületein kívül találhatók, és hétvégén is nyitva tartanak. A Parlamentáriumban egy népszerű szerepjáték keretében a középiskolások azt is kipróbálhatják, hogyan telik az EP-képviselők egy napja, és tárgyalásokat folytathatnak az európaiak mindennapjait befolyásoló jogszabályokról.

Strasbourgban a Simone Veil Parlamentárium néven ismert kiállítási terület 360 fokos mozivetítésével és interaktív eszközeivel a látogatás részét képezi. A Parlament strasbourgi épülete ad otthont a diákoknak szóló Euroscola programnak is, amelynek keretében 16–18 éves diákok ezrei egy napra parlamenti képviselővé válhatnak.

Az Európai Parlament kisebb látogatóközpontokat nyitott a tagállamokban, hogy közelebb hozza a Parlamentet a polgárokhoz. A tervek szerint minden tagállamban lesz egy ilyen látogatóközpont. Ezeknek az Európa-élményközpontoknak az a célja, hogy Európát oda vigyék, ahol az emberek vannak, tájékoztatást nyújtsanak nekik, és ösztönözzék a polgárokat a részvételre.

A látogatói kínálat nem korlátozódik fizikai jelenlétre. Az Európai Parlament bővítette online/digitális kínálatát, és jelenleg Online EP Előadásokat és online európai ifjúsági szemináriumokat, valamint egy új digitális utazást kínál.

Az Online EP Előadások során a látogatók a csoport érdeklődésére szabott online prezentáció, valamint kérdések és válaszok révén mélyíthetik el az intézmény feladatával, szerepével és tevékenységeivel kapcsolatos ismereteiket. Az Online EP Előadások az Európai Unió 24 hivatalos nyelvének valamelyikén hallgathatók meg.

A Parlament minden évben május elején ünnepli az Európa-napot különböző strasbourgi és brüsszeli rendezvényekkel, amelyeket a Parlament különböző szolgálatai és képviselőcsoportjai szerveznek.

A digitális utazás egy sor új online élményt kínál. Célja, hogy lehetővé tegye a polgárok számára, hogy találkozzanak, felfedezzék és megtapasztalják a Parlamentet, bárhol is legyenek. Négy új gyakorlati és interaktív webalapú platformból áll: séta a Parlamentben 360°-os nézetben (EP360), Legyen Ön is európai parlamenti képviselő – virtuális valóság, virtuális látogatás az Európai Történelem Házában, valamint egy virtuális szerepjáték.