Keményen kritizálja az EP a ciprusi mentőcsomagot 

 
 

Megosztás itt: 

A ciprusi mentőcsomag is téma volt a szerdai plenárison  

Élesen kritizálták a képviselők a ciprusi mentőcsomagot a témáról rendezett szerdai plenáris vitán. Az eurócsoportot a csapnivaló kommunikációért, az Európai Bizottságot a biztosított betétesek cserbenhagyásáért, a politikusokat pedig a kettős mércéért ostorozták a képviselők.


Olli Rehn gazdasági ügyekért felelős európai biztos a vita elején kifejtette, hogy a Bizottság jobban szeretett volna egy fokozatosan megvalósuló ciprusi kiigazítást, de ez nem volt lehetséges, mivel a tagállamok csak 10 milliárd eurót szántak az ország megmentésére. Rehn szerint be kell fejezni egymás hibáztatását és az egymásra mutogatást.


Több okból is kritizálták a mentőcsomagot a képviselők


A képviselők kritizálták a mentőcsomag végrehajtását is. Jean-Paul Gauzes francia néppárti képviselő az eurócsoport csapnivaló kommunikációját kifogásolta, az uniós intézményeket pedig azért hibáztatta, mert nem voltak elég éberek. De kritizálta azt is, hogy a ciprusi bankok túl nagy kockázatot vállaltak.


Hannes Swoboda, a szocialisták osztrák frakcióvezetője azt vetette a Tanács - és elsősorban Németország - szemére, hogy majdhogynem gyarmatosító módjára viselkedik. Az Európai Bizottságot felszólította a mentőcsomagok végrehajtását felügyelő, a Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank képviselőiből álló trojka feloszlatására.


Jan Zahradil, a konzervatív-reformer frakció cseh képviselője szerint a probléma sokkal súlyosabb a Cipruson történteknél. Az országot szerinte csak kifogásként használják a nemzeti pénzügyi szuverenitás támadásához.


Nigel Farage, az EFD frakció brit társelnöke bűnös magatartással vádolta meg az Európai Bizottságot, amely az emberektől veszi el a pénzt az euró megmentése érdekében. Senki nem bízik most már az euróban - zárta szavait.


Kettős mércével vádolta az Európai Néppártot Takis Hadjigeorgiou baloldali, ciprusi képviselő. Miközben Ciprus ügyét támogatják az EP-ben, az eurócsoportban már nem teszik ezt. A képviselő a Tanácsot azért kritizálta, mert olyan intézkedéseket kényszerített Ciprusra, amelyet nagyobb országok esetében nem alkalmazna.


Fel kell tárni a baj okait


Guy Verhofstadt, a liberális frakció belga vezetője szerint elengedhetetlen a baj okainak pontos feltárása. Ehhez azonban az Európai Központi Banknak, a trojkának és az eurócsoport elnökének, Jeroen Dijsselbloemnak is kemény kérdésekre kell felelnie. Amennyiben a válaszok elmaradnak, az EP-nek vizsgálóbizottságot kell létrehoznia - javasolta.


Lehetséges megoldások


Ciprus számára a valódi megoldást a szigetország újraegyesítése jelentené, mert ösztönözné a gazdasági növekedést és befektetéseket is vonzana - mondta Daniel Cohn-Bendit, a zöldpárti frakció társelnöke. Laurence Stasse holland, független képviselő szerint a megoldás az lenne, ha Ciprus kilépne az eurózónából, Hollandia pedig nem fizetne be többet a mentőcsomagba.