Online keresők, piaci verseny: „a legjobb megoldást kell kínálni a netezőknek” 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 
Andreas Schwab és Ramona Tremosa  

Az online cégeknek nem szabad visszaélniük domináns piaci helyzetükkel, még ha ehhez a keresőszolgáltatásokat el is kell választani az egyéb kereskedelmi tevékenységektől. Ez áll abban az állásfoglalásban, amelyről az EP november 27-én szavazott. A téma két parlamenti felelősét, Andreas Schwabot (néppárti, német) és Ramona Tremosát (liberális, spanyol) kérdeztük a részletekről.

A legfontosabb téma, amely a közvéleményt foglalkoztatja, hogy az online keresőket leválasztanák az egyéb kereskedelmi szolgáltatásokról. Mi a javaslat fő célja?


Andreas Schwab: A cél, hogy átfogó stratégia készüljön az európai digitális piac megteremtéséről, ezért az állásfoglalásban összeszedtük az összes olyan területet, ahol ennek érdekében jogszabályjavaslatokra van szükség. Ezek egyike foglalkozik az online keresőkkel. De az adatvédelem, a személyes adatok védelme, a kiberbiztonság, a roaming és a netsemlegesség szintén ehhez a csomaghoz kapcsolódik.


Ramon Tremosa: Az állásfoglalás az Európai Bizottságnak, és a témáért felelős Andrus Ansip európai biztosnak is útmutatást ad arról, hogy szerintünk mik lesznek a jövőbeni feladatok. Az állásfoglalás jogilag nem kötelező érvényű, de egy határozott politikai üzenet.


Túl sok lenne a jogi szabályozás?


Tremosa: Másokhoz hasonlóan mi is használjuk a Google-t, elismerjük a céget, és tudjuk, hogy szolgáltatásaik sokat javítottak mindennapi életünkön. De azt is látni kell, hogy a Google nem közszolgáltatás, hanem egy magáncég. Természetesen nem azt kérjük tőlük, hogy osszák meg az algoritmusukat, ahogy a Coca-Colától se kérjük el az üdítőjük receptjét.


Az Egyesült Államokban a Google-nak van versenytársa, Európában viszont nincs. Az európai kis- és középvállalkozások kiszorulnak a piacról, bevételtől esnek el, veszteségesek a tőzsdén, mivel a Google a saját vállalkozásait részesíti előnyben. Ha valaki például a Google keresőjén keresztül keres repülőjegyet, a cég saját ajánlatai jelennek meg a képernyőn, a hasonló honlapok ajánlatai csak ez után következnek.


Schwab: Egyenlő feltételeket kell biztosítanunk. Az internetezőknek mindig a legjobb választ kell kapniuk kérdéseikre. A digitális egységes piac célja, hogy széles körű legyen a kínálat. Jelenleg fennáll a veszélye annak, hogy ha egy „kapuőr” a saját szolgáltatásait támogatja, akkor az mások számára megnehezíti a versenyt.


Ha a keresőket elválasztják a többi kereskedelmi tevékenységtől, akkor termelhetnek profitot és továbbra is ingyenesek maradhatnak?


Tremosa: Nem ez az első alkalom, hogy a Parlament olyan állásfoglalást fogad el, amely közvetve vagy közvetlenül a Google-lal foglalkozik. Egy évvel ezelőtt arra kértük az Európai Bizottságot, hogy tekintse át a piaci verseny helyzetét, különös tekintettel a Google esetére. Négy évvel ezelőtt az Európai Bizottság elindított egy vizsgálatot, amely annak járt utána, hogy a Google megsérti-e a trösztellenes szabályokat. A probléma tehát nem új keletű, nem mondhatják, hogy meglepetésként érte őket.


Schwab: Az Európai Bizottság kiáll amellett, hogy a keresőszolgáltatások „fontos infrastruktúrának” számítanak az információs hálózatok és az információs biztonság területén. Viszont nem tekintik őket alapvető tényezőnek a verseny szempontjából, pedig hasonló típusú problémák hasonló a választ kell adnunk a különböző szakterületeken.