Körkörös gazdaság: több mint újrahasznosítás 

 
 

Átlagosan fejenként 5 tonna hulladékot termelünk az EU-ban évente. Tekintve, hogy a Föld természetes erőforrásai csökkennek, ez az adat aggasztó. A Parlament állásfoglalásában arra kéri az Európai Bizottságot, hogy álljon elő egy ambiciózus javaslattal, hogyan lehetne előrelépni az úgynevezett körkörös gazdaság irányába, ahol a termékek nem csak egyszeri felhasználásra készülnek. Az EP-képviselők hétfőn vitáznak és szerdán szavaznak az állásfoglalásról.

Ellentétben a kitermelni-felhasználni-kidobni logikával, a körkörös gazdaság növelné a termékek élethosszát, főként az alábbiakkal:


  • jobb ökodesign, amelynek köszönhetően a termékeket könnyebb javítani, újrafelhasználni, felújítani,
  • tartósabb termékek gyártása,
  • a hulladékgazdálkodás fejlesztése,
  • „fogyasztóból felhasználó”: új üzleti modell kialakítása, amely bérbeadáson, megosztáson és újrafelhasználáson alapul.

A Parlament álláspontja


Az EP állásfoglalásában azt javasolja, hogy a 2014. évihez képest 2030-ra harminc százalékkal emelni kelljen az erőforrások felhasználásának hatékonyságát az EU-ban.


Az Európai Bizottság becslései szerint ez csaknem 1 százalékkal növelné a GDP-t és akár kétmillió új munkahelyet is teremthet.


A témafelelős az állásfoglalásról


Sirpa Pietikäinen (néppárti, finn) témafelelős úgy gondolja: „Ahhoz, hogy új irányt vegyünk, valódi paradigmaváltásra és rendszerszintű átalakításra van szükség, amely szabályozási, gazdasági, szociális és oktatási változtatásokat kíván. Olyan változtatásokat, amelyek a társadalom egészét érintik”.További hírek az Európai Parlamentből erre a linkre kattintva olvashatók.