Roaming, netsemlegesség, geo-blocking: mi micsoda a digitális korban? 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 
Még kihasználatlanok a digitális kor kínálta lehetőségek az EU-ban ©BELGA_Zoonar_N_Menijes  

315 millió európai használja az internetet nap mint nap. Annak érdekében, hogy a digitális kor kínálta lehetőségeket minél teljesebben ki lehessen haszálni, a Bizottság stratégiát dolgozott ki a digitális egységes piac megteremtésére, amelyet 2015 májusában ismertetett az EP-ben. Ezt követően a Parlament és a Tanács megállapodást kötöttek a roaming díjak 2017 közepére történő megszüntetéséről. A szerdai plenáris ülésen az EP-képviselők a Bizottság e-kereskedelmet ösztönző javaslatáról vitáznak.

Az EP egyik tanulmánya szerint egy teljes értékűen működő digitális egységes piac megteremtése a GDP 500 milliárd eurós növekedésével is járhat évente.

 

Cikkünkben a digitális világ legfontosabb kifejezéseit gyűjtöttük össze, a teljesség igénye nélkül.

 

Nagy mennyiségű adat (Big Data)

 

Különösen nagyméretű adathalmaz, amely az emberek viselkedésére vonatkozó olyan adatokat tartalmaz, mint például az online vásárlásokra vonatkozó információ vagy a GPS-jelek. Szabályozása kapcsán az Európai Bizottság számos kihívással néz szembe, mint például a tulajdonjog és a személyes adatok védelmének kérdése.


Felhő alapú számítástechnika (cloud computing)

 

A technika lényege, hogy az adatokat nem a számítógépen, hanem egy távoli, interneten keresztül elérhető szerveren tárolják és dolgozzák fel. Míg egyfelől nagyobb kényelmet és alacsonyabb költséget kínál a felhasználók számára, addig a másik oldalról számos kockázatot is jelent, például a különleges, személyes adatok kezelése kapcsán.


E-kereskedelem (E-commerce)

 

Az árucikkek interneten keresztüli eladása, vásárlása, cseréje. A Bizottság adatai szerint az EU-n belüli online vásárlásoknak csupán a 15 százaléka ilyen, amely főként a magas szállítási költségeknek köszönhető. Emiatt a termékek szabad áramlása nem érvényesül teljes mértékben az internetes vásárlások esetében, hiszen nagyobb költséget jelent a külföldiek számára, mint az adott országban élő állampolgároknak.


Geo-blocking

 

Az a gyakorlat, amikor a vállalatok földrajzi helyhez kötik termékeik online történő megvásárlását. Számos cég gyakran indoklás nélkül meggátolja az árucikkei interneten keresztüli vásárlását egy másik országból érkező igény esetén és visszairányítja a felhasználót egy helyi áruházhoz, ahol azonban más áron kaphatók a termékek.


Az EP-képviselők egy állásfoglalásban kifejtették, hogy igazságtalan az IP-címre, irányítószámra, vagy a bankkártyát kibocsátó országra alapozva elérhetetlenné tenni bizonyos tartalmakat a felhasználók számára.


A dolgok internete (Internet of Things - IoT)


A dolgok internetének lényege, hogy nemcsak a számítógépek, hanem különböző berendezések, használati eszközök is képesek kommunikálni egymással.


A Parlament 2016 januárjában állásfoglalást fogadott el arról, hogy az EU-nak meg kell felelnie a digitális kor kihívásainak és kiemelt hangsúlyt kell fektetnie az olyan új technikákra, mint a dolgok internetje.


Netsemlegesség (net neutrality)

 

Az az elv, amely szerint az internetes szolgáltatóknak azonos módon kell megítélniük az online elérhető tartalmakat, weboldalakat és platformokat. Tilos például direkt meggátolni vagy lelassítani konkurens weboldalakat vagy online szolgáltatásokat.


Az Európai Bizottság által előkészített távközlési csomag konkrét lépéseket tartalmaz a netsemlegesség előmozdításáért, amelyek 2016. április 30-án léptek életbe.


Roaming


Olyan szolgáltatás, amelynek segítségével akkor is telefonálhatunk és bonyolíthatunk adatforgalmat a mobileszközeinken, ha külföldön tartózkodunk.


Júniusban a Parlament és a tagállamok képviselői megállapodást kötöttek a roaming díjak 2017 közepére történő megszüntetéséről.