Energiafogyasztás: korszerűsíti az elektromos készülékek energiacímkéit az EU 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az EP elfogadta az egyszerűbb energiafogyasztási címkézés bevezetéséről szóló javaslatot. Infografikánkon bemutatjuk, hogy alakul az energia ára a tagállamokban és mire elég 1 kilowattóra.

Mire elegendő egy kilowattóra?  

Könnyen meglátszik az áramszámlánkon, ha ügyesen használjuk az energiát az otthonunkban. A legtöbb háztartási készüléken EU-s címke tájékoztat az adott termék, például tévé, sütő, lámpa, vagy porszívó fogyasztásáról és energiatakarékossági szintjéről. Az EP elfogadta az elektromos készülékek korszerűbb és könnyebben beazonosítható energiacímkéit, hogy tovább egyszerűsítsék a vásárlást.

Az energiahatékonyságot az eredmény és a befektetett energia aránya határozza meg. Akkor járunk jól, ha ugyanannyi energiát kevesebb energiaforrásból lehet előállítani, vagy ha ugyanannyi energiaforrásból nagyobb energiamennyiség termelhető.


Miért kell változtatni a mostani rendszeren?


Az energiacímkék első jelölési rendszerét 1994-ben vezették be, 1995-ben lépett életbe. A skála A-tól G-ig terjedt, amelyen a G a legkevésbé hatékony, az A pedig a leghatékonyabb energiafogyasztást jelezte.


Később a skálát kiterjesztették az A+++ besorolásig, hogy tükrözze az energiahatékonyság terén elért eredményeket. Ez azonban kevésbé ösztönzi a fogyasztókat, hogy minél kedvezőbb besorolású készüléket vegyenek, hiszen a termékek többsége már eleve az A+, vagy magasabb osztályba esik.


A Parlament ezért jóváhagyta az eredeti A–G skála visszaállítását és a kategóriákba sorolás új szabályait, hogy a technológia fejlődésével ne kelljen majd új osztályokat létrehozni. Emellett az EU létrehoz egy digitális termékadatbázist is.


A témafelelős Dario Tamburrano (EFDD, olasz) EP-képviselő.


A tiszta energia támogatására tett uniós lépések emellett a megújuló energiaforrásokra és az energiatakarékos épületekre is kiterjednek.