Energiafogyasztás: a háztartási gépek címkéinek egyszerűsítéséről szavaz az EP  

 
 

Egyszerűsítené a háztartási gépek és más elektromos készülékek energiacímkéit az EU. A javaslat szerint a mostani eltérő jelölések helyett egy egységes, A-tól G-ig tartó skálát vezetnének be az energiahatékonyság jelölésére, így megkönnyítenék a vásárlók számára a készülékek összehasonlítását. Az EP-képviselők szerdán megszavazták a Parlament álláspontját, amely támogatja a javaslatot. Videónkban elmagyarázzuk, miért fontos az energiacímkék reformja.

Az energiacímkék első jelölési rendszerét 1994-ben vezették be, akkor a skála A-tól G-ig terjedt, amelyen a G a legkevésbé hatékony, az A pedig a leghatékonyabb energiafogyasztást jelezte.

Idővel azonban a skálát kiterjesztették az A+++ besorolásig, mert a technológia fejlődésének köszönhetően egyre nőtt az elektromos készülékek energiahatékonysága.

A különböző jelzések és eltérő skálák azonban megnehezítik a készülékek összehasonlítását. Az EP-képviselők ezért támogatják, hogy az EU egységes, A-tól G-ig tartó skálát vezessen be az energiahatékonyság jelölésére.


A képviselők szerint emellett a címkéken fel kellene tüntetni az adott készülék fogyasztását és azt, hogy hány kilowattórát használ el egy meghatározott idő alatt.

Az Európai Bizottság adatai szerint ez az új rendszer mintegy 200 milliárd kilowattórányi energiát takarítana meg, amely felér a balti országok éves összesített energiafogyasztásával.

Az új rendszer abban is segít, hogy az EU 2030-ig legalább 27%-kal javítsa az energiahatékonyságot és kevésbé legyen kitéve az olyan erőfölénnyel rendelkező energiaszállítóknak, mint például Oroszország.

Az EP a szerdai plenáris ülésen 580 igen, 52 nem és 79 tartózkodás mellett elfogadta a javaslathoz fűzött álláspontját. Következő lépésként megkezdődik az egyeztetés a Tanács és a Parlament képviselői között a részletekről.

Mire elég egy kilowattóra?