Airbnb és társai: infografika a megosztásra épülő gazdaságról 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 
Néhány érdekesség a megosztásra épülő gazdaságról  

Airbnb, BlaBlaCar, Deliveroo - ismerősen hangzanak? Egyre népszerűbbek a hozzájuk hasonló olyan online platformok, amelyek hidat képeznek a szolgáltatást nyújtók és a fogyasztók között.

Az új üzleti modellben létrejövő új munkahelyek új aggályokat is felvetnek. A Parlament a csütörtöki plenáris ülésen elfogadott jelentésében leszögezi, hogy az EU-nak ügyesen kell használnia a megosztásra épülő gazdaságot, de ezek esetében is biztosítania kell az igazságos versenyt, a munkavállalók jogait és az átlátható adózást. Mit jelent pontosan a megosztásra épülő gazdaság?

Közösségi gazdaság

 

Számos új cég jött létre az elmúlt években, mint például az Uber, vagy a Deliveroo, amelyek online platformokon keresztül vállalják utasok szállítását, vagy éppen ételkiszállítást. A bevétel megoszlik a sofőr, vagy kiszállító, valamint a cég között, amely általában egy fix díjért köti össze a szolgáltatót a fogyasztóval.

A megosztásra épülő gazdaság egyik alapötlete, hogy pénzt kovácsoljon a használaton kívüli, vagy csak ritkán használt lakásokból, autókból, stb. Akad egy szoba a lakásban, amit senki nem használ, és jól jönne egy kis zsebpénz? Itt jön képbe az Airbnb.

A cél azonban nem minden esetben a profit, számos online platform akár időt, vagy különböző tárgyakat használ fizetőeszközként, vagy egyszerűen önkéntes alapon működik. Utóbbira példa a Wikipédia, a legnagyobb online enciklopédia, amelyen 2001-es megalapítása óta csak angol nyelven mintegy 5,4 millió cikk született.

Infografikánkon bemutatjuk, hogy mit is jelent a közösségi gazdaság, és mennyire népszerű az egyes országokban.

Mi a helyzet a munkavállalók jogaival?

Habár az ilyen cégeknek a sofőrök és kiszállítók nem a hagyományos értelemben vett alkalmazottaik, számos szigorú szabály vonatkozik rájuk, amelyeknek ha nem felelnek meg, a cég megvonja tőlük a munka lehetőségét.

Az alkalmazotti jogviszony hiányában azonban a cégeknek nem kell biztosítaniuk számukra az egészségbiztosítást és a minimális szociális jogokat. A Parlament szerint az új üzleti modellben dolgozóknak is garantálni kell a munkavállalók számára biztosított alapvető szociális és egészségügyi ellátást.