Egy korszak véget ér: megszűnnek a roamingdíjak az EU-ban 

 
 

Megosztás itt: 

Csütörtöktől ugyanazt az árat fizetjük, ha hazatelefonálunk, vagy online nézzük a meccset külföldön, mintha otthon tennénk ugyanezt, nem kell többé barangolási díjat fizetnünk.

2017. június 15. után nem kell többletdíjat fizetnünk, ha külföldre utazunk, és a mobilunkról telefonálunk, sms-t küldünk, vagy böngészünk az interneten. Ugyanakkora tarifát fizetünk, mintha belföldön használnánk a telefonunkat.

 

Mik a feltételek?

 

Fontos tudni, hogy léteznek bizonyos, a méltányos használatra vonatkozó szabályok. A belföldi díjszabás szerinti barangolást azoknak alakították ki, akik alkalomszerűen utaznak külföldre abból az EU-s országból, ahol élnek, vagy például dolgoznak, tanulnak.

 

Az Unión belüli utazásaink során mindaddig belföldi áron barangolhatunk, amíg összességében hosszabb ideig tartózkodunk belföldön, mint külföldön, vagy többször használjuk mobiltelefonunkat belföldön, mint külföldön. Ez minősül méltányos használatnak.

 

A Parlament sokat tett azért, hogy ez így legyen, a Bizottság ugyanis eredetileg egy konkrét maximális időtartamot akart megszabni, ameddig az ingyenes roamingot használhatjuk.

 

A szabályok vonatkoznak az Európai Gazdasági Térség három további államára, Norvégiára, Izlandra és Lichtensteinre is, ahol június 15-étől ugyancsak eltörlik a roamingdíjakat.

 

Hosszú utat tett meg az EU a roamingdíjak eltörléséig

 

Az EU először 2007-ben vezetett be egy maximum összeget a roamingra, amely azonban még mindig jóval magasabb volt, mint amennyi költsége a mobilszolgáltatóknak származott a külföldi telefonhasználat miatt.

 

Folyamatos volt azonban a fejlődés. Míg 1998-ban 1,63 eurót fizettünk egy percnyi külföldi telefonálásért, addig 2014-ben csak 19 eurócentet, 2016 áprilisától pedig a belföldi áraknál maximum 5 eurócenttel többet lehetett fizetni. Egészen 2017 június 14-ig, utána ugyanis már ugyanazt az árat fizetjük, mint belföldön, ami különösen fontos az adatforgalom kapcsán, ami európai szinten 630%-kal nőtt 2007 óta.

 

„A roamingdíjak eltörlése a polgárok szabadságának, az utazásnak, az otthonosságnak, az ingyenes határátlépésnek a visszaállítása, és hogy Európára mint otthonunkra tekinthessünk” - magyarázza videónkban Viviane Reding mesél, aki egy évtizede még uniós biztosként kezdte meg a harcot a roamingdíjak felszámolásáért, és aki ma EP-képviselőként dolgozik a Parlamentben.