Hosszabb élettartamú használati tárgyakat szeretne az EP 

 
 

A Parlament tartóssági kritériumokat állítana fel a használati tárgyakra, és újak vásárlása helyett a termékek javíttatására ösztönözné a fogyasztókat.

Egy, maximum két év - átlagosan ennyi idő után cseréljük le az okostelefonjainkat, de más, kisebb használati tárgyainknak, például a játékainknak és a ruháinknak sincs hosszabb élettartamuk. Egy biciklit, laptopot, vagy sportfelszerelést sem használunk négy, vagy öt évnél tovább.

A Parlament kedden fogadta el a nem jogi érvényű állásfoglalását, amelyben azt kéri, hogy az EU vessen véget a pénz, energia és erőforrások ilyen szintű pazarlásának, amely nem mellesleg a környezetet is nagy mértékben terheli.

Könnyebben lehessen cserélni az alkatrészeket

Az EP-képviselők szerint el kell érni, hogy hosszabb élettartamú használati tárgyak kerüljenek a piacra. Ennek egyik eszköze, hogy könnyen kicserélhető, szabványosított alkatrészekből álljanak, és a tervezők kiemelt figyelmet fordítsanak a funkcionalitásra és arra, hogy az eszközöket könnyebben szét lehessen szerelni.

Az EP állásfoglalásában emellett arra kéri a Bizottságot, hogy konzultáljon a fogyasztói szervezetekkel és a gyártókkal, és tegyen javaslatot az árucikkekre és szoftverekre vonatkozó tervezett elavulás fogalmának uniós szintű meghatározására. A képviselők szerint egy független rendszert is létre kellene hozni, amely tesztelné és észlelné a termékek tervezett elavulását.

Elegendő információ a vásárlásnál

Az Eurobarometer-felmérés szerint a fogyasztók 92% szeretne több tájékoztatást a megvásárolt termékek élettartamáról. Az EP szerint ezért fontos lenne, hogy egyértelmű címkék tájékoztassák a vásárlókat a termékeken.

„Ha a fogyasztó lát egy 30-40%-kal olcsóbb terméket, mely láthatóan ugyanazt tudja, és nem ismeretes előtte a termék élettartama és az a tény, hogy a készülék tíz év helyett két éven belül tönkremegy, akkor nyilvánvalóan az olcsóbb terméket fogja választani” - magyarázza Pascal Durand (zöldpárti, francia) jelentéstevő.

A változásokkal az EU tovább építené a körkörös gazdaságot, amelyben a termékek nem csak egyszeri használatra készülnek. További részletek videónkban.