Az EU szerepe a nemzetközi kereskedelmi színtéren (infografika) 

 
 

Export, import, a kereskedelemben elhelyezkedők száma és sok más: összegyűjtöttük a főbb érdekességeket az EU nemzetközi kereskedelemben betöltött szerepéről.

Az EU szerepe a nemzetközi kereskedelemben  


Az EU nemcsak a tagállamok közötti kereskedelem előmozdításán dolgozott és dolgozik a mai napig is, számos jogszabály és tárgyalás célja, hogy az Unió vonzó célpont legyen a tagállamokon kívülről érkező befektetők számára is. Az EU exportja a globális export 16,04%-át adta, az import esetében pedig 15,1%-ot 2018-ban, így az Egyesült Államok és Kína mellett a nemzetközi kereskedelmi színtér egyik kiemelkedő szereplője.

Kereskedelmi egyezmények


Az EU-nak jelenleg 100 kereskedelmi egyezménye van érvényben, vagy tárgyalás, esetleg frissítés alatt.

A megállapodások célja nemcsak a vámok csökkentése, vagy eltörlése, hanem az is, hogy a kereskedelmi partnereink elismerjék és betartsák az uniós minőségi és biztonsági sztenderdeket. Az EU számára fontos, hogy megfelelő védelmet élvezzenek az olyan termékek, mint például a pezsgő, vagy a rokfort sajt.

Kereskedelmi egyezményeink  

A kereskedelmi egyezményeket az EU egyben eszközként is használja a környezetvédelmi, vagy éppen munkajogi szabályainak és sztenderdjeinek betartatására. Például igyekszik elkerülni az olyan termékek importját, amelyek készítéséhez gyerekmunkát alkalmaztak.


Legutóbb 2018 januárjában Japánnal írt alá kereskedelmi megállapodást az EU, de számos más egyezményről jelenleg is tárgyal.

Export és import  


EU import és export


Az EU kereskedelmi egyezményeinek köszönhetően a tagállamok előtt számos új lehetőség nyílik a szolgáltatásaik és termékeik kivitelére. Azoknak a cégeknek, amelyek pedig belépnének az uniós piacra, ugyanúgy be kell tartaniuk a minőségi előírásokat, mint a helyi vállalkozásoknak, így előzi meg az EU, hogy igazságtalanul előnyökhöz jussanak.

A termékek kivitelének tekintetében az EU legjelentősebb partnerei 2019 januárja és augusztusa között az USA (259,9 milliárd euró), Kína (145,3 milliárd euró), és Svájc (105,6 milliárd euró) voltak. Ebben az időszakban az uniós tagállamok legtöbb importja Kínából (272,7 milliárd euró), az Egyesült Államokból (193,2 milliárd euró) és Oroszországból (105 milliárd euró) származott.

Az EU legjelentősebb kereskedelmi partnerei  


Az Unión kívüli államokkal folytatott kereskedelem többmillió munkahelyet teremtett Európában. Az Európai Bizottág 2017-es becslése szerint ez a szám 36 millió körül mozog.


A nagyobb versennyel a vásárlók is jól járnák, hiszen végső soron az európai cégeket arra készteti, hogy nagyobb választékkal és alacsonyabb árakkal kínálják a termékeiket.

Európaiak milliói dolgoznak a nemzetközi kereskedelemben