Négy mód, ahogy profitálhatunk az új fogyasztóvédelmi szabályokból 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Mivel az EU-n belüli vásárláskor egyre kevésbé számítanak a határok, jó, ha tudjuk, hogyan védhetjük meg magunkat vásárlás közben.

Vásárlás - online is @AP images/European Union-EP  

Április 17-én a Parlament új szabályokról szavazott az online piac átláthatóságának növelése érdekében és azért, hogy felvegye a harcot a termékek kettős minősége ellen. Az új szabályok az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” intézkedéscsomag részét képezik. Ez egyike annak a négy uniós irányelvnek, melyet alapos kivizsgálásnak vetnek alá. A tagállamoknak 2022. május 28-tól kell alkalmazniuk a jogszabályt.

Az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” célja, hogy az uniós állampolgároknak egyenlő jogokat biztosítson és a tagállamok között jelenleg is fennálló jelentős különbségeket lebontsa.

Ez a fogyasztóvédelem eszköztárát is megerősíti, például azzal, hogy bevezeti a kollektív jogorvoslat fogalmát, vagy hogy elrettentő erejű büntetéseket vet ki a nem megfelelően működő vállalatokra.

Emellett az új szabályok olyan területeket is lefednek, amelyekre vonatkozóan eddig nem volt uniós törvény, különös tekintettel az online piacra, vagy a kettős élelmiszer-minőségre.

1. Hatékonyabb védelem online vásárlás esetén


Ha valaki online vásárol, tudnia kell, ki árulja a megvásárolni kívánt terméket vagy szolgáltatást, és hogy az eladó hivatásos, vagy egy másik vásárló. Így kezdettől fogva világos, kinek mi a felelőssége és melyek a vonatkozó törvények.

Az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” az online keresésben is nagyobb átláthatóságot biztosít, méghozzá úgy, hogy informálja a fogyasztókat arról, hogy az adott termék vagy szolgáltatás vajon azért van előrébb a keresési eredmények között, mert az eladó fizetett érte.

Az ingyenes digitális szolgáltatásokkal (például, amikor egy szolgáltatás ingyenes, de egy szerződés elfogadásával a kereskedők hozzájuthatnak a fogyasztók adataihoz) kapcsolatos fogyasztói jogokat szintén kiszélesíti az új szabályozás. Ahogyan a felhasználók 14 napon belül visszavonhatják a fizetős digitális szolgáltatások szerződéseit, úgy törölhetik a személyes adataikat használó szerződéseket is. Ez a leggyakrabban a tárhely szolgáltatásokkal, a közösségi médiával vagy az email fiókokkal kapcsolatban fordulhat elő.

Míg az online piacterek jobb választékot és alacsonyabb árakat kínálhatnak a fogyasztóknak, egyre több, főleg harmadik országokból származó eladó kínál nem biztonságos vagy illegális termékeket. A 2020 novemberében elfogadott állásfoglalásában a Parlament fokozott intézkedéseket sürgetett annak biztosítása érdekében, hogy az EU-ban értékesített összes termék biztonságban legyen - függetlenül attól, hogy online vagy offline, vagy az EU-n belül vagy azon kívül gyártották-e - ideértve az új technológiákat tartalmazó termékeket is, mint például a mesterséges intelligencia. A képviselők hatékonyabb piacfelügyeletet, jobb ellenőrzést is kérnek.Olvassa el cikkeinket, ha kíváncsi, mit tesz az EP az egyszerűbb online vásárlás érdekében, és hogyan könnyíti meg életünket az online térben.

2. Kollektív jogorvoslat minden uniós tagállamban


Ha sok vásárlót ér kár egy kereskedő miatt, minden tagállamban lehetőség nyílik a jogorvoslatra olyan non-profit szervezetek által, akiket a tagállamok jelölnek ki. Egy károsult csoport nevében eljáró szervezet kérhet kompenzációt, a termék cseréjét, vagy javítását is. Emellett a károsultak képviselőinek lehetőségük lesz a különböző tagállamokban élő fogyasztók nevében keresetet beadni. Részletek itt.

Ráadásul a pénzügyi kompenzáció iránti kérelem, vagy az olyan igazságtalan kereskedelmi gyakorlatok, mint az agresszív vagy félrevezető marketing használata miatt felbontott szerződések kezelése minden uniós tagállamban egyforma lesz.

3. Elrettentő erejű büntetések


Az EU fogyasztóvédelmi hatóságai nem minden esetben felkészültek a „tömeges káresetek” kezelésére. A büntetések különböző mértékűek és sokszor nem elég erősek ahhoz, hogy elrettentő erejűek legyenek.

A friss jogszabályok a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságokat hatalmazzák fel azzal, hogy koordináltan szabjanak ki hatékony, arányos és elrettentő erejű bírságokat.

4. Harc a kettős élelmiszer-minőség ellen


Az egyik legtisztességtelenebb kereskedelmi trükk, amikor egy terméket ugyanolyan márkával és csomagolással reklámoznak, de egy teljesen más árucikket ajánlanak anélkül, hogy erről tájékoztatnák a vevőket. Ahogy számos tanulmány kimutatta, ezt gyakran alkalmazzák az élelmiszeriparban.

Az Európai Bizottság 2017 szeptemberében elfogadott irányelvét követve, az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” frissíti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szóló irányelvet is.

Ha kíváncsi, hogyan lép fel az EP a kettős élelmiszer-minőség ellen, olvassa el alábbi cikkünket.

Következő lépések


A digitális szolgáltatások gyors fejlődése miatt (ide értve az online platformokat és piactereket is) a szabályozásuk frissítésére van szükség. A Bizottság 2020. december 15-én ismertette javaslatát a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra. A Parlament október 20-án ajánlásokat fogadott el, amelyek a kereskedők nem biztonságos, vagy illegális online tevékenységére is kiterjednek.