Uniós gázpiac: új szabályok a nem uniós országokból érkező gázvezetékekre 

 
 

Honnan érkezik a földgáz Európába és milyen változásra számíthatunk az új szabályoknak köszönhetően, például az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatban?

Az európai földgázvezetékek hálózata, az Északi Áramlat 2-vel együtt  

Április 4-én, csütörtökön a képviselők megszavazták az uniós gázpiac szabályainak kiterjesztését azokra a gázvezetékekre, amelyek nem uniós országokból érkeznek az EU területére. Ilyen például az Északi Áramlat 2 is, egy 1200 km hosszú gázvezeték, amelyet jelenleg is építenek a Balti-tengeren keresztül, és amely Németországot és Oroszországot köti össze.

Megfelelni a szabályoknak

A gázvezeték keresztülhalad több uniós országon, területen, felségvizeken, így ezen részeinek meg kell felelni a jelenlegi uniós szabályoknak, amelyek az EU-n belüli gázvezetékekre vonatkoznak. Ennek megfelelően:

  • a gázellátást el kell különíteni az átvitt gáztól, megengedve ezzel, hogy a piac más szereplői is hozzáférjenek a gázvezeték tartalmához, és átlátható módon kell szabályozni a szállítás díját,
  • kivételek adódhatnak, de azokat el kell fogadni az Európai Bizottságnak.


„A gázellátást túl sokszor használták már politikai fegyverként. Mások tisztességtelen szándékait nem tudjuk megszüntetni, fel tudjuk viszont fegyverezni magunkat teljes jogi egyértelműséggel és a jelenlegi szabályozás következetes alkalmazásával. Ez az, amiért létrehoztuk az Energiauniót és ezért módosítjuk most az irányelvünket is”, mondta el Jerzy Buzek (néppárti, lengyel), az energiaügyi szakbizottság elnöke.

Gázfogyasztás és import

  • Az EU energiafogyasztásának egynegyedét a földgáz biztosítja,
  • a gázt főként az otthonok fűtésére és elektromosság előállítására használjuk,
  • a gáz több mint 70 százaléka import, ez várhatóan egyre csak növekedni fog,
  • sok uniós tagország nagy mértékben függ a gázimporttól.


A fő szállítók és útvonalak

2018 harmadik negyedévének adatai:

  • Oroszország volt a fő szállító (47 százalék), őt követte Norvégia (34 százalék), Algéria és Líbia (8,6 százalék - együtt),
  • az importált gáz 89 százaléka vezetékeken keresztül érkezett, a több pedig hajókon, mint például a propán-bután gáz,
  • Oroszország fő útvonala Ukrajnán keresztül vezetett (Testvériség gázvezeték és a balkáni útvonal), ez lefedte az orosz gázimport majdnem felét; ezt követte a Fehéroroszországon keresztül futó vezeték (Yamal gázvezeték), amely az orosz gázimport 20 százalékáért felelt; és az Északi Áramlat 1 gázvezeték (30 százalék).