Christine Lagarde, az Európai Központi Bank leendő elnöke az EP-ben 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Megosztás itt: 

Az EP támogatta Christine Lagarde jelöltségét az Európai Központi Bank élére a szeptember 17-i plenáris szavazáson.

Christine Lagarde  

Az EKB elnöki pozíciójának várományosaszeptember 4-én a gazdasági szakbizottság előtt ismertette terveit, majd írásban válaszolt a képviselők kérdéseire.

Szeptember 17-én a plenáris ülés is jóváhagyta a jelöltségét. A szavazást megelőző vitán Irene Tinagli (szocialista, olasz) elmondta: „Az EKB és elnökének elkötelezettsége, hogy konkrét intézkedésekkel megőrizze a közös valutánkat [...] kulcsfontosságú szerepet játszott eddig az euró védelmében, és az európaiak jólétének érdekében”.

A folyamat

Christine Lagarde-ot a Tanács jelölte a posztra, amelyet november 1-jén venne át Mario Draghitól. Eddig a Nemzetközi Valutaalap elnöke volt, korábban számos miniszteri posztot töltött be Franciaországban, 2007 és 2011 között például a gazdaságért, pénzügyekért és iparért felelős miniszter volt. Ő lenne az első női elnök az EKB történetében.

Az Európai Központi Bank elnökét a Tanács jelöli, de ki kell kérnie a Parlament véleményét is. Az EP ajánlása nem kötelező a Tanácsra nézve, de sokat nyom a latba a végső döntés meghozatalakor. A poszt nyolc évre szól és nem megújítható.

A Parlament és az EKB viszonya

Az Európai Központi Bank működésének kulcsfontosságú alapelve a politikai függetlenség. A cél az, hogy ne kerülhessen politikai nyomás alá és szabadon gyakorolhassa fő feladatát, hogy fenntartsa az árstabilitást.

A demokratikus elszámoltathatóság érdekében azonban az EKB elnöke negyedéves meghallgatásokon vesz részt a Parlament gazdasági szakbizottságában. Ez az úgynevezett „monetáris párbeszéd”, amely során az elnök bemutatja a bank monetáris politikáját és döntéseit a képviselőknek.

Az EKB elnöke a bank éves jelentését plenáris ülés keretében mutatja be, és írásban válaszol az EP-képviselők kérdéseire.