Amit az EU–Vietnám kereskedelmi megállapodásról tudni érdemes 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A következő egy évtizedben eltörli a vámtarifák 99%-át az Unió és Vietnám közötti kereskedelmi egyezmény, amelyről a februári plenáris ülésen szavazott az EP. Interjúnk a jelentéstevővel.

Saigon ©Mongkol Chuewong/Adobe Stock  

Geert Bourgeois (konzervatív-reformer, belga) jelentéstevőt kérdeztük a kereskedelmi és beruházási megállapodás részleteiről a február 12-i plenáris szavazás előtt. A megállapodást az EP megszavazta. Az EU folyamatban lévő kereskedelmi egyezményeit infografikán mutatjuk be (elérhető ide kattintva).

Pontosan mit takar és milyen előnyökkel jár az EU és Vietnám közötti kereskedelmi megállapodás?

A cél az, hogy a következő 7 évben eltöröljük a vámtarifák 99%-át. Ennek eredményeképpen 2035-re 15 milliárd euróval növekedne az export Vietnámból az EU-ba, míg az uniós kivitel Vietnámba várhatóan 8,3 milliárd euróval emelkedne. Minden 1 milliárd eurónyi növekedés mintegy 14 ezer új, jól fizetett munkahelyet teremt az Unióban. Emellett az egyezmény hozzásegíti az EU-t ahhoz a céljához, hogy globális tényezővé váljon.

Milyenek most a gazdasági kapcsolataink Vietnámmal?

Zajlik a kereskedelem és a beruházások de ez nem elegendő. Ez egy pezsgő a piaccal és fiatal népességgel rendelkező ország. A gazdasága évi 6-7%-os növekedést mutat, így rengeteg lehetőséget rejt az európai befektetők számára.

2018-ban mintegy 42,5 milliárd eurónyi export termék érkezett Vietnámból az EU-ba, tőlünk Vietnámba pedig 13,8 milliárd eurónyi. A mostani, szabályokon alapuló szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően mindkét irányba nőni fog a kivitel.

Fő exportcikkek 
  • a Vietnámból az EU-ba érkező behozatal legnagyobb részt telekommunikációs eszközökből, ruházati cikkekből és élelmiszeripari termékekből áll 
  • az Unió főként gépipari és közlekedési eszközöket, vegyszereket és mezőgazdasági termékeket exportál az országba 
Geert Bourgeois jelentéstevő  

Mennyire fontos ez a megállapodás az EU-nak geopolitikai szempontból?

Kína Vietnám szomszédja, és az USÁ-val is szoros kapcsolatot ápol. Nagyon fontos, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést az országgal. Immár 8 éve folynak a tárgyalások, ideje, hogy mostmár megállapodást kössünk. Ha nem, akkor a kínai-vietnámi kapcsolatok fognak megerősödni.

Emellett ez az új Európai Parlament első kereskedelmi megállapodása, világossá kell tennünk, hogy milyen sztenderdeket állítunk világszerte, miközben a munkahelyteremtés és gazdaság fellendítése a célunk.

Az EP most szavaz a beruházók és államok közötti vitarendezés módjáról is, mondana erről többet?

A megállapodás célja, hogy garantálja a befektetők számára a kiszámíthatóságot és a jogállamiság szabályainak betartását. A peres ügyek rendezésére lesz egy szabálykeret. Vietnám beleegyezett, hogy a beruházási bíróságok egy modern rendszerét állítsuk fel, az EU–Kanada kereskedelmi megállapodásban foglalt megoldáshoz hasonlóan. Ez független bírókból áll, magatartási kódexe van és könnyen elérhető a kis- és középvállalkozásoknak. Így stabilitást és bizalmat teremtünk a kisvállalkozások számára.

Milyen szabályok vonatkoznak a környezetvédelmi és szociális vívmányok védelmére?

Tisztában vagyok az aggodalmakkal, de az ilyen kereskedelmi megállapodások éppen hogy elősegítik a szabványok javítását az EU-n kívüli országokban. A munkakörülmények tekintetében Vietnam köteles átültetni a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyezményeit a nemzeti joganyagába. Ráadásul eddig a gyülekezés szabadsága nem vonatkozott a szakszervezetekre, de Vietnám módosította az ide vonatkozó büntetőjogi szabályait.

A környezetvédelmi kérdésekben a párizsi egyezmény szabályai kötelezőek az országra nézve. Az EU célja, hogy karbonsemlegessé váljon, és ezen a területen magas követelményeket kell állítanunk a többi országgal szemben. Ha mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, és ugyanezt várjuk el másoktól is, akkor a kereskedelmi egyezmények is hatással lehetnek az éghajlatváltozásra.

Több képviselő is aggdalmát fejezte ki a vietnámi emberi jogok helyzete miatt, milyen hatással van erre a megállapodás?

Aggódunk a politikai bebörtönzöttek helyzete miatt és egyértelművé tettük a vietnámi hatóságok felé, hogy milyen fontos az emberi jogok tiszteletben tartása. Vietnám pozitívan reagált a kérdésre és mostantól az EP delegációja figyelemmel követi az emberi jogok helyzetét az országban. Emellett megegyeztünk egy parlamentközi delegáció felállításáról is.

Természetesen teljesen tisztában vagyok vele, hogy az üveg félig üres, de arra kérem képviselőtársaimat, hogy szavazzanak a megállapodás mellet, mert ez éppen a helyzet javítására szolgál. Számos olyan kötelezettséget ír elő, amelyet Vietnámnak be kell tartani a munkakörülmények, az emberi jogok és a környezetvédelem terén, és figyelemmel fogjuk kísérni, hogy ez meg is történik-e.

Tegyük fel, hogy a Parlament jóváhagyja az egyezményt február 12-én. Mi következik ezután?

A szabadkereskedelmi egyezmények jóváhagyásához nem szükséges a nemzeti parlamentek beleegyezését kérni. A Bizottságnak jogában áll, hogy azonnal megkezdje a szabályok végrehajtását. A vámtarifák eltörlése és az egyéb akadályok lebontása lépésenként történik 2035-ig.

A beruházók és államok közötti vitarendezés szabályait azonban - mivel az igazságügy tagállami hatáskörbe tartozik - a tagországok parlamentjének is jóvá kell hagynia, ami eltarthat egy darabig.

Az EU kereskedelmi egyezményeiről az alábbi cikkekben írtunk korábban: