Fenntartható finanszírozás: a zöldebb gazdasági beruházásokat ösztönzi az EU 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Közös osztályozási rendszert vezet be az EU, amely meghatározza, mely gazdasági tevékenységek számítanak fenntarthatónak, és járulhatnak hozzá így Európa klímacéljainak eléréséhez.

©Georgii Timakov/AdobeStock  

Egy olyan közös uniós osztályozási rendszer bevezetéséről döntötta Parlament a júniusi plenáris ülésen, amely meghatározza, hogy mely gazdasági tevékenységek számítanak fenntarthatónak. Ez segít a vállalkozásoknak és beruházóknak, hogy környezetbarátabb projektekbe fektessenek, és így hozzájárul a klímasemlegesség eléréséhez, amelyet 2050-re tűzött ki az EU.

A fenntartható fejlődéshez meg kell őriznünk a természeti erőforrásokat, az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek pedig fontos szerep jut ebben. Az EU az európai zöld megállapodásban kijelölte az utat afelé, hogy Európa gazdasága fenntarthatóvá váljon. A Bizottság becslése szerint ehhez mintegy 260 milliárd eurónyi extra beruházásra lesz szükség évente a következő évtizedben.

Az állami beruházások ehhez nem elegendőek, szükség lesz a magánbefektetőkre a környezetbarát projektek finanszírozásánál. Ehhez pedig egyértelműen meg kell határozni, hogy mi számít annak.

Mely gazdasági tevékenységek számítanak fenntarthatónak?


Az egséges uniós osztályozási rendszer, más szóval „taxonómia” hat környezeti célt határou meg, és kijelenti, hogy egy tevékenység akkor tekinthető fenntarthatónak, ha úgy támogatja valamelyik célt, hogy egy másik közben nem sérül. A tevékenységnek emellett tiszteletben kell tartani az emberi és a szociális jogokat.

A hat célkitűzés:

  • az éghajlatváltozás mérséklése;
  • alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz;
  • a vízi és tengeri erőforrások fenntartható használata és védelme;
  • áttérés a körforgásos gazdaságra;
  • a szennyezés megelőzése és csökkentése;
  • a biológiai sokféleség védelme és helyreállításaA pénzügyi piacok szereplőinek nyilvánosságra kell hozniuk, hogy az általuk értékesített pénzügyi termék, amelyeket környezeti szempontból fenntarthatóként bocsátanak rendelkezésre, hogyan és milyen mértékben fektetnek olyan tevékenységekbe, amelyek megfelelnek a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek kritériumainak. Ha az adott tevékenység nem számít „fenntarthatónak”, akkor azt is világosan fel kell tüntetniük.

At modern recycling plant a workers sorting trash to be processed. ©Romaset/AdobeStock  

Következő lépések


Az EP és a Tanács tavaly decemberben kötött előzetes megállapodást a részletekről, most az EP plenáris ülése is már jóváhagyta azt. Következő lépésként a Bizottság kidolgozza a pontos technikai kritériumokat mindegyik környezeti célkitűzés esetében. Ennek határideje az első két cél esetében már 2020 vége, a többi esetében 2021 vége.