A káros és jogellenes tartalmak eltávolítása online - az EP javaslatai 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az illegális, vagy káros online tartalmak eltávolítása nagyon fontos, azonban ügyelni kell a szabad véleménynyilvánítás védelmére is - hangsúlyozza a Parlament.

©AdobeStock_vegefox.com  

2022. július 5-én a Parlament jóváhagyta a digitális szolgáltatásokról szóló új jogszabályt, amely alkalmazkodna a rohamosan fejlődő digitális szektor újításaihoz. Az egyik alapvető kérdés, amelyet az EP-képviselők meg akartak oldani, az a felhasználók védelme a káros vagy illegális tartalmakkal szemben.

Az illegális tartalmak eltávolítása vs. a szabadságjogok védelme


A képviselők szerint az online platformok önkéntes fellépése nem volt elég hatékony a probléma megoldásához. Kötelező érvényű, uniós szintű szabályozást kell kidolgozni, amely az ún. „észlelés és cselekvés" elvén alapul. A szabályoknak biztosítaniuk kell, hogy ez az eljárás:

  • hatékony - a felhasználók könnyedén jelenthetik az esetleges illegális tartalmat az online platformoknak és közvetítőknek, hogy mielőbb el tudják távolítani azt
  • nem használható visszaélésre - a tartalom megjelölése vagy eltávolítása esetén az érintett felhasználókat értesítik, és lehetőségük van fellebbezni egy nemzeti vitarendező testületnél
  • tiszteletben tartja a felhasználók jogait és szabadságait - például a véleménynyilvánítás és az információ szabadságát, hogy az online platformok és közvetítők hatékonyan, arányosan és megkülönböztetés nélkül távolítsák el az illegális tartalmat, ugyanakkor ne távolítsanak el nem jogellenes tartalmat.


Ha a felhasználók vitatják a platformok döntését a felhasználók által létrehozott tartalom jogellenességére vonatkozóan, lehetőségük lesz bírósági jogorvoslatra.

Ha egy illegális tartalom bűncselekménynek minősül, vagy ahhoz kapcsolódik, akkor az eltávolítása mellett, a bűnüldöző hatóságoknak és az igazságszolgáltatásnak is tudnia kell róla. Az online platformok számára kötelező a bűncselekmények bejelentése az illetékes hatóságok felé.

A káros, de nem illegális tartalmak kezelése


A káros tartalmak, például a gyűlöletbeszéd vagy a félretájékoztatás problémájának megoldása érdekében a szabályok megnövelik a platformok átláthatósági kötelezettségeit, beleértve a bevételszerzési irányelveiket is.

Nagyobb kontroll a felhasználóknak


A szabályok nagyobb ellenőrzési jogot adnak a felhasználóknak a tartalmak felett.

Emellett szigorúbb szabályozást tartalmznak a célzott reklámokkal kapcsolatban, tiltja a kiskorúaknak szóló hirdetéseket és érzékeny adatok (például szexuális irányultság, vallás vagy etnikai hovatartozás) felhasználását.

A Bizottság 2020. december 15-én terjesztette elő a digitális szolgáltatásokról szóló törvényre és a digitális piacokról szóló törvényre vonatkozó javaslatát.

A Tanáccsal folytatott tárgyalások befejezése után az Parlament 2022. július 5-én elfogadta a digitális szolgáltatásokról és a digitális piacokról szóló törvényt.

A Tanács várhatóan júliusban hagyja jóvá a digitális piacokról szóló törvényt, szeptemberben pedig a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt. A szabályozás hatálybalépésének időpontjáról a sajtóközleményben tájékozódhat, melyet a További információk részben.

Az EU digitális piacokról szóló törvényének és a digitális szolgáltatásokról szóló törvényének magyarázata