Végleg a kukába dobná az EP a nejlonzacskókat 

 
 
Szellő Gábor: Manapság  

A nejlonzacskók szennyezik a környezetet és a természetes vizeket, az EP április 16-án ezért megszavazta, hogy a könnyű nejlonzacskók használatát 2017-re 50%-kal, 2019-ig pedig 80%-kal kell visszaszorítani a 2010-es mutatókhoz képest. Az EP felmérése szerint az európaiak évente fejenként közel 200 nejlonszatyrot használnak, ami túl sok. Cikkünket fotópályázatunk legutóbbi fordulójának győztes képével, Szellő Gábor munkájával illusztráltuk.

Az EP felmérése szerint 2010-ben minden egyes uniós polgár kb. 198 nejlonzacskót használt, ennek 90 százaléka a könnyebb, ritkán újrahasznált, általában azonnal kidobott fajta.


Az uniós országok adók, díjak, piaci korlátozások vagy tiltások révén érhetik el, hogy az üzletek ne biztosítsanak ingyen nejlonzsákokat.


2019-ig a zöldség-gyümölcs csomagolására használt nejlonzsákokat újrafeldolgozott papírból, vagy lebomló és komposztálható anyagokból készült tasakoknak kell felváltania.


Margrete Auken (zöldpárti, dán), a téma parlamenti felelőse szerint a megfogalmazott kötelező célokkal nagyban vissza lehet szorítani a nejlonzacskók használatát. Ahogy azt néhány ország példája bizonyítja, jó intézkedésekkel könnyen megvalósítható mindez.


Magyar győztes fotópályázatunk legutóbbi fordulójában


A cikket Szellő Gábor szabadúszó fényképész Manapság című fotójával illusztráljuk. A szerző elsősorban utcai képeket, portrékat és tájképeket készít. Munkái a jobb oldali linken tekinthetők meg.


Fotópályázatunk témája a következő hónapban: „Úton a szavazófülke felé – a választás napja”. Az EP-választásokhoz kapcsolódó képeket május 25-én éjfélig várjuk. Ezúttal minden pályázó akár öt képet is beküldhet. A pályázat részletei ide kattintva olvashatók.