Európa jövője: a globalizáció kiaknázása 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 
Az EP kiemelten fontosnak tartja a munkavállalók jogainka védelmét ©AP Images/European Union-EP  

A Római Szerződés 60. évfordulója jó alkalom, hogy az EU vezetői átgondolják a jövőre vonatkozó stratégiát, azon belül azt is, hogyan tudják jobban kiaknázzák a globalizáció lehetőségeit.

A globalizációt számos nézőpontból vizsgálhatjuk, de az egyik legfontosabb biztosan a nemzetközi kereskedelem. Az EU világszinten az egyik legfontosabb szereplő a nemzetközi kereskedelmi színtéren, ahol magas minőségű termékekkel népszerűsíti Európát és ugyancsak magas sztenderdeket szab más országok behozatalával szemben.

 

Ennek egyik példája a CETA - az Európai Parlament februárban szavazta meg az áruk, szolgáltatások és befektetések forgalmának növelését célzó Kanadával kötött szabadkereskedelmi egyezményt. A Parlament nyomására a beruházók és az államok közötti vitarendezést szolgáló úgynevezett ISDS rendszert egy olyan mechanizmusra cserélték le, amely átláthatóbb és ahol a kormányok választanak állandó bírákat.

Az EP a nemzetközi kereskedelmet számos más aspektusból is vizsgálja. Az EP-képviselők márciusban fogadták el azt a rendeletet, amely megálljt parancsolna a gyakorlatnak, hogy konfliktusból származó ásványkincsek révén finanszírozzanak fegyveres csoportokat és emberi jogi sérelmek elkövetését. Szintén az emberi jogok védelme érdekében kérte a Parlament a harmadik országokban halálbüntetésre és kínzásra használható termékek és szolgáltatások kereskedelmét meggátoló szabályok szigorítását.

A Parlament emellett fellép a textiliparban dolgozók jogainak védelme érdekében, és kötelező szabályokat vezetne be a gyártók számára, amelyek garantálják többek között az egészségügyi és emberi jogi minimumokat a munkavállalóknak. A fenntartható fejlődés érdekében pedig sürgeti, hogy az EU lépjen fel a pálmaolaj kitermelésének mostani formája ellen, ami különösen Délkelet-Ázsiában jár drámai erdőirtásokkal és élőhely-pusztulással. A képviselők azt akarják elérni, hogy 2020-ra ne használjunk növényi olajokat a bioüzemanyagokban és az import pálmaolajnak egységes tanúsítványa legyen.

Az EP-képviselők sokszor hangoztatják, hogy a munkavállalókat fel kell vértezni a globalizáció veszélyeivel szemben. A Parlament januári állásfoglalásában arra kérte a Bizottságot, hogy az új, digitális platformok által teremtett munkák esetében is terjessze ki a szabályozást a dolgozókra és biztosítsa számukra a munkavállalókat megillető jogokat.

Az Európai Bizottság az EU jövőjéről folyó vita részeként június végéig öt témában tesz közzé vitaanyagokat: Európa szociális dimenziójának kialakítása, az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítése az öt elnök 2015. júniusi jelentése alapján, a globalizáció kiaknázása, Európa védelmének jövője, az uniós pénzügyek jövője.

A vitaanyagok elképzeléseket, javaslatokat, lehetőségeket és forgatókönyveket mutatnak be arra vonatkozóan, hogy hogyan fog kinézni Európa 2025-ben, és mintegy vitaindítóként szolgálnak.  A gondolatokat Jean-Claude Juncker bizottsági elnök 2017. szeptemberi, az Unió helyzetéről szóló beszédében viszi majd tovább.

Ezt a cikket először május 9-én publikáltuk honlapunkon, majd frissítettük.