Brexit: az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jogainak védelme 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az Európai Parlament számára prioritás, hogy biztosítsa az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok, valamint az EU-s tagországokban élő brit állampolgárok jogainak védelmét a Brexit után.

Uniós állampolgárok az Egyesült Királyságban és brit állampolgárok más uniós tagállamokban  

Habár csak néhányan mehettek el szavazni közülük, az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok millióinak életére hatással van a Brexit.

Attól kezdve, hogy az ország elindította az 50. cikk szerinti eljárást és ezzel kilépését az EU-ból, az Unió álláspontja egyértelmű: a tárgyalások során az elsőszámú prioritás az állampolgárok jogainak védelme. Ezeket az EU és az Egyesült Királyság által tárgyalt kilépésről szóló megállapodás tartalmazza, amelynek jóváhagyásáról január 29-én szavaz a Parlament.

Az állampolgárok jogait garantáló biztosítékokra van szükség ahhoz, hogy a Parlament hozzájáruljon a kilépési megállapodáshoz, mondták a képviselők egy január 15-én elfogadott állásfoglalásukban. A szavazás után Guy Verhostadt brexit-ügyi főtárgyaló londoni megbeszélése során bizonyosodott meg róla, hogy a bit kormány tisztában van az EP álláspontjával. A hatóságok most annak a lehetőségét vizsgálják, hogy -az EP kérésének megfelelően - a letelepedési engedéllyel rendelkező, Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok egyfajta igazolást tudjanak kinyomtatni a státuszukról. Guy Verhofstadtot arról is biztosították, hogy a kilépést követően nem kezdődik meg automatikusan azoknak az uniós állampolgároknak a kitoloncolása, akik még nem jelentkeztek a hatóságoknál. Az ő esetüket egyenként megvizsgálják majd.

Azonban míg a kilépésről szóló megállapodás mind a brit, mind az uniós polgárok számára garantálja, hogy tovább dolgozzanak és éljenek abban az országban, ahol jelenleg élnek, más fontos kérdésekben még nem született döntés.

A következő lépés az, hogy az EU és az Egyesült Királyság tárgyaljon a jövőbeli kapcsolatokról szóló megállapodásról. Ez szabályozza majd az együttműködést a kereskedelemtől a környezetvédelmen át a terrorizmusig minden fontos kérdésben. Ez tartalmazza majd az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok, és az EU-ban élő britek egészségügyi ellátására vonatkozó szabályokat is.

Az EP az Egyesült Királyság kilépési szerződésének elfogadásához fűzött feltételeit 2017. áprilisában határozta meg. Ezek között első helyen szerepel, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok és az EU-s tagországokban élő brit állampolgárokat igazságos bánásmódban kell részesíteni. A képviselők elfogadták a tárgyalásra vonatkozó alapelveket is. Bármilyen egyezmény születik a kilépésről, azt az EP-nek is jóvá kell hagynia. A Parlament szerepéről ide kattintva lehet többet megtudni.