A képviselői helyek elosztása a 2019-es európai választások után 

 
 

Hogyan változik a tagállamok képviselői helyeinek száma a Brexit után a következő európai választásokon? Infografikán mutatjuk be a számokat.

Az EP-képviselők hivatalosan is jóvá hagyták az Európai Tanács által is egyöntetűen elfogadott, a Parlament képviselőjelölti összetételére vonatkozó korábbi javaslatát. Ez összességében csökkenti az elérhető EP-képviselői helyek számát, miután az Egyesült Királyság ténylegesen kilép az EU-ból, néhány tagállam számára viszont plusz helyeket biztosítana.

A változás még a 2019. május 23-26-i választások előtt hatályba lép.

Jelenleg 751 képviselői hely van az Európai Parlamentben, ez a maximum, amit az uniós szerződések engedélyeznek.

A mostani döntés szerint a Brexit után az Egyesült Királyság 73 helyéből 27-et szétosztanak a többi tagállam között, 46-ot pedig az EU-hoz csatlakozó új országok számára tartanak fenn.

Így 2019-ben a választható EP-képviselők száma összesen 705-re csökken.

Egyetlen ország sem veszít a helyekből

A változások miatt egy tagállam sem veszít helyet, néhányuk viszont, amelyek eddig nem rendelkeztek a megfelelő számú képviselővel, további helyeket kapnak (maximum ötöt). A szabály figyelembe veszi az egyes tagországok népességét - a kisebb országok kevesebb, a nagyobb országok több helyet kapnak.

Az új felosztás azután lép életbe, hogy ténylegesen megtörténik a Brexit, amely a jelenlegi állás szerint 2019 márciusa.

Közös európai lista

Az EP korábbi javaslatában szerepelt egy közös európai lista is, amelyen a tagországok számával egyenlő számú képviselőre lehetne voksolni. Ehhez a változtatáshoz azonban az európai választásokról szóló törvény reformja szükséges, amelyhez pedig a tagállamok egyöntetű jóváhagyása kell. A javaslat ezen részét végül nem fogadta el a Parlament.

A képviselők viszont egy másik jelentésben támogatták az úgynevezett Spitzenkandidaten-rendszert, amikor a frakciók még az európai választások előtt jelöltet állítanak az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Miért van szükség a helyek újraosztására?

Jelenleg nincs olyan törvény, amely pontosan megszabja az egyes országoknak járó helyek számát, ezért a tagállamoknak minden európai választás előtt dönteniük kell a kérdésben.

Az EP strasbourgi plenáris terme