Az EU-nak többet kéne tennie a terrorizmus megfékezése és a munkanélküliség terén az európaiak szerint  

 
 

Megosztás itt: 

Az Eurobarometer legújabb felmérése szerint az európaiak többet várnak az EU-tól a terrorizmus elleni fellépés, a munkanélküliség csökkentése és a környezet védelme terén. A főbb adatok.

Új Eurobarometer felmérés az EU-val szembeni elvárásokról ©AP images/European Union-EP 

A legutóbbi Eurobarometer felmérés adatai szerint az európaiak bíznak benne, hogy az Unió többet tesz annak érdekében, hogy választ adjon az őket leginkább foglalkoztató kérdésekre.

Az Európai Parlament 2016 óta méri az európaiak véleményét, és várakozásait az EU tevékenységével kapcsolatban 15 kulcsfontosságú szakpolitikai területen. A legutóbbi, 2018 áprilisában készített felmérés szerint a válaszadók minden korábbinál nagyobb hányada elégedett azokkal az intézkedésekkel, amelyekkel az EU az emberek biztonsággal, munkavállalással és a környezetvédelemmel kapcsolatos aggodalmaira igyekszik választ adni.

Az EU-nak többet kell tennie a problémák megoldásáért

A határvédelemtől az adózáson át a munkanélküliségig 15 fő területen az európaiak több mint fele úgy gondolja, hogy az EU-nak további lépéseket kell tennie a problémák megoldásáért.

A lista élén a terrorizmus, illetve a munkanélküliség elleni harc, valamint a környezetvédelem áll, amelyek esetében a megkérdezettek háromnegyede vár erőteljesebb uniós fellépést.

Az európaiak 26%-a gondolja úgy, hogy az EU eleget tesz a migráció kezelése terén, ami jelentős növekedés a két évvel ezelőtti 19%-hoz képest. Azok száma pedig csökkent, akik szerint nem elegendő és hatékony az uniós fellépés, a 2016-os 66%-hoz képest idén 58% ez az adat.

Számos területen, mint a nemek közötti egyenlőség, vagy az energiaellátás, többen vannak, akik elégedettek az EU tevékenységével, mint azok akik nem.

Egyre több magyar gondolja, hogy az uniós fellépés hatékony

A felmérés azt mutatja, hogy a magyarok egyre inkább tisztában vannak azzal, mit tesz értük az EU. A két évvel ezelőtti adatokhoz képest mind a 15 fő területen jelentősen nőtt azok száma, akik szerint az Unió megfelelően jár el, a munkanélküliség tekintetében például a duplájára (24%-ról 47%-ra) nőtt ez a szám.

A magyarok háromnegyede még mindig úgy gondolja, hogy az EU-nak többet kell tennie a terrorizmus elleni harc (77%), az adócsalás megfékezése (75%), az egészségügy és szociális védelem (75%), a környezetvédelem (75%), vagy például a biztonságpolitika (73%) területén. A részletes magyar adatokat ide kattintva a felmérés 90–93. oldalán lehet elérni.

Össze kell fogniuk a tagállamoknak a külpolitikai kérdésekben

A megkérdezettek jelentős többsége szerint az uniós tagállamoknak nemzetközi ügyekben közös erővel kell fellépniük. Tízből heten vélik úgy, hogy közös álláspontot kell képviselniük az Oroszországgal (71%), Kínával (71%), az arab államokkal (71%), és Donald Trump politikájával (68%) kapcsolatos ügyekben.

Az Eurobarometer felmérésében 27 901 európai vett részt 2018 áprilisában.