Kihirdették az EP emberi jogi díja, a Szaharov-díj idei jelöltjeit 

 
 

Bemutatjuk a gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként járó Szaharov-díj 2018. évi jelöltjeit. Október 25-én választják ki a nyertest.

Az Európai Parlament 1988 óta ítéli oda minden évben a Szaharov-díjat olyan személyeknek, vagy csoportoknak, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak.

Az idei jelölteket a külügyi és a fejlesztési szakbizottság, valamint az emberi jogi albizottság közösen választotta ki szeptember 27-én.

A 2018-as Szaharov-díj jelöltjei

Oleg Szencov


Ukrán filmrendező, akit 20 év börtönbüntetésre ítéltek, a Krím félsziget de facto orosz vezetése elleni terrorista cselekmények tervezésének vádjával. Az Amnesty International „katonai bíróság előtti tisztességtelen tárgyalásként” nevezte az eljárást. Oleg Sentsov mintegy 70, az oroszok által a Krím félszigeten illegálisan elfogott és hosszú börtönbüntetésre ítélt ukrán állampolgár szimbólumává vált. 2018 májusa óta éhségsztrájkot folytat. Őt a néppárti frakció jelölte a díjra.

A bevándorlók emberi jogait védő és a Földközi-tengeren életüket mentő civil szervezetek

Az Európa különböző részeiről érkező civil szervezetek dolgozói saját életüket kockáztatva 2015 óta azért dolgoznak, hogy felkutassák és megmentsék a Földközi-tengeren keresztül Európa partjai felé tartó bevándorlókat. A civil szervezetek: Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Médecins Sans Frontières International, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea Watch, SOS Mediterranée. A civil szervezeteket a szocialista és a zöldpárti frakció közösen jelölte a díjra.

Seyran Ateş

Török származású német ügyvéd, aki a politikai és vallási szélsőségesség és a nők elnyomása ellen harcol. Miután létrehozta az első mecsetet, ahol a nők és a férfiak együtt imádkozhatnak, 2017. június elején megnyitotta az Ibn Rushd Goethe Mosque mecsetet Berlinben. Emiatt számos halálos fenyegetést kapott és 24 órás védelmet kell biztosítani számára. A konzervatív-reformer frakció, Olaf Henkel és 40 másik EP-képviselő jelölte a díjra az emberi jogok védelme iránti elkötelezettsége és a modern iszlám érdekében végzett munkája miatt.

CAESAR

Ez a kódneve annak a volt szíriai katonai fotósnak, aki mintegy 55 ezer képet csempészett ki és ezzel mentett meg az országból, amelyek az ott történt súlyos bűncselekményeket ábrázolják. A Human Rights Watch megerősítette fényképeinek hitelességét, amelyek alapvető szerepet játszanak a felelősök elleni büntető-és polgári peres ügyek elindításában. Ő a liberális frakció jelöltje.

Nasszer Zefzafi

A Hirak, a marokkói Rif régióban zajló mozgalom vezetője, aki a korrupció, az elnyomás és a hatalommal való visszaélés ellen küzd. Tavaly májusban elfogták és 20 év börtönre ítélték „az állambiztonság ellen irányuló összeesküvés” miatt. Idén augusztusban VI. Mohammed király a Hirak 188 aktivistájának kegyelmet adott, de Nasszer Zefzafi nem volt köztük. Augusztusban éhségsztrájkba kezdett, hogy felhívja a figyelmet a fogva tartása körülményeire. Őt a baloldali frakció, Piri Kati, Judith Sargentini, Marie-Christine Vergiat és 39 másik EP-képviselő jelölte a díjra.

Dewayne Johnson

Korábban egy iskolaudvar felügyelőjeként dolgozott egy iskolai körzetben, Beniciában (USA), és nemrég nyert meg egy mérföldkőnek számító pert a Monsanto ellen, amelyben az esküdtszék 289 millió dollár kártérítést ítélt meg számára. Ő volt az első, aki pert indított a vállalat ellen azzal a váddal, hogy Roundup márkanév alatt értékesített gyomirtóik rákkeltőek. Haldoklik, már csak hónapjai vannak hátra, mégis büszkén végigküzdötte a pert, azt remélve, hogy győzelme precedenst teremt a Monsanto elleni egyéb ügyekben. Ő a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) frakció jelöltje.

AfriForum

Az AfriForum egy civil szervezet, amelynek célja a kisebbségek jogainak védelme Dél-Afrikában, különös tekintettel az afrikánerek (búrok) jogaira. Az AFRIFORUM célja, hogy felhívja a figyelmet a mezőgazdasági üzemeket érő támadásoknak és a gazdák meggyilkolásának problémájára, valamint a mezőgazdasági területek kompenzáció nélküli kisajátítására, amely nemcsak a tulajdonhoz való jogot sérti meg, de veszélybe sodorja az élelmiszerek biztonságát is. A Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) jelölte a díjra.

Mary Wagner

Kanadai aktivista, akit többször letartóztattak, mert megszólította az abortuszklinikára tartó nőket, és a klinika szerint „megzavarta a működésüket”. Csaknem öt évet töltött börtönben, mert nem vállalta, hogy távol marad az abortuszklinikától. Marek Jurek és 41 további képviselő jelölte a díjra.

Tavaly a venezuelai demokratikus ellenzék kapta az EP emberi jogi díját.

Hogyan választják ki a díjazottat?

A Szaharov-díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A jelöltek közül a külügyi és a fejlesztési szakbizottságok választják ki október 9-én a három döntőst, akik közül október 25-én az EP elnöke és a frakcióvezetők választják ki a díjazottat.

Menetrend  
  • október 9. - a külügyi és a fejlesztési szakbizottság együttes ülésén kiválasztják a három döntőst  
  • október 25. - az EP elnöke és a frakcióvezetők ülésén kiválasztják a nyertest  
  • december 12. - díjátadó Strasbourgban a plenáris ülésen