Az Európai Polgár díj idei kitüntetettjei a Parlamentben 

 
 

Ötven magánszemély és számos szervezet, köztük Szvorák Katalin és Varga Erika vehette át az európai együttműködés előmozdításáért járó Európai Polgár díjat október 9-én Brüsszelben.

Az idei díjazottak az Európai Parlamentben  

A magyar díjazottak

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Szvorák Katalin, Kossuth- és Liszt Ferenc-dí­jas előadóművész és Varga Erika, a Romani Design alapítója és művészeti vezetője, divattervező vehették át 2018-ban az Európai Polgári Díjat.

A 2018. évi díjazottak teljes listája itt található.

Az Európai Polgári Díj

A díjat olyanok kapják, akik hozzájárulnak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közti szorosabb integráció előmozdításához, vagy olyan programokat dolgoznak ki, amelyek kifejezésre juttatják az EU alapjogi chartájában foglalt értékeket.

A díjra magánszemélyeket és szervezeteket is lehet jelölni, legfeljebb ötvenen kaphatják meg évente. Minden EP‑képviselő egy jelöltet javasolhat.

Sylvie Guillaume (szocialista, francia) alelnök, a kitüntetésekről döntő zsűri elnöke a díjátadón elmondta: „Segíteni a legsérülékenyebb csoportoknak, küzdeni a diszkrimináció, a rasszizmus és a gyűlöletbeszéd ellen, megvédeni a kultúrák közötti párbeszédet, integrálni a bevándorlókat és a menekülteket, több toleranciáért és nemi egyenlőségért kampányolni, bevonni a fiatalokat az európai projektekbe, és tenni a szólásszabadságért. Mindezek az értékek megjelennek azoknak az embereknek és szervezeteknek a mindennapi munkájában, akiket idén az Európai Polgár Díj döntősei közé választottunk. Az Európai Polgár díj a legjobb bizonyíték arra, hogy az emberek hallatják a hangjukat, mi pedig figyelünk rájuk".